Dorsz w panierce to kawałki fileta rybnego obsypane mąką, a następnie maczane w jajku i panierowane w bułce tartej, sezamie i siemieniu lnianym. Rybę należy smażyć tak, aby była chrupiąca. Nie gardźcie dorsze, bo to naprawdę smaczna ryba. Delikatna, chuda, nie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej no i stosunkowo niedroga. Nie ma żądnego charakterystycznego zapachu i idealnie nadaje się jako główny składnik obiadu.
Składniki
<<filet z dorsza>>
mąka pszenna
jajko wiejskie
bułka tarta
ziarna białego i czarnego sezamu
siemię lniane
sól
Dorsz w panierce przepis
Rybę pokrój na kawałki, a następnie umyj delikatnie i osusz ręcznikami papierowymi.
Każdy kawałek ryby posól i obsyp mąką, a następnie maczaj w rozkłóconym w misce jajku.
W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z sezamem i siemieniem lnianym, a następnie obtaczaj w panierce każdy kawałek dorsza obtoczony uprzednio w jajku.
Smaż dorsza w panierce z sezamem na oleju po kilka minut z każdej strony w zależności od grubości fileta.
Podawaj chrupiącego dorsza w panierce z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową.
Poznaj <<przepis na paprykę faszerowaną warzywami i kaszą>>. Bo bez mięsa również smakuje wybornie.