Dorsz z kruszonką to super sprawa. Ale że panierka z resztek? Dlaczego nie. Oto ryba w nowej odsłonie. Zapraszam na soczysty filet z dorsza ze wspaniałą, chrupiącą panierką. Jeżeli taki pomysł wydaje Wam się za nietrafiony proponuję po prostu wziąć przybory kuchenne w garść, przygotować rybę i zapiec z taką kruszonką. Do konsumpcji potrzebny będzie jeszcze kieliszek dobrego wina, by ta smaczna chwila trwała długo.
Składniki
3 średniej wielkości filety z dorsza;
natka pietruszki;
garść czarnych oliwek;
garść czerstwego, białego pieczywa;
około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie;
1 cytryna;
sól, pieprz;
Dorsz z kruszonką przepis
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do miski malaksera włóż: połowę małej natki pietruszki, kilkanaście czarnych oliwek dobrej jakości, garść czerstwego chleba (około 80 gramów), trochę suszonych pomidorów w oleju (50 gramów).
2. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj całość pulsacyjnie; kruszonka powinna być lekko sypka. Odstaw miskę z kruszonką na bok.
3. Filety dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryną, popieprz. Odstaw na 10 minut.
4. Wyjmij blachę z piekarnika; rozłóż na niej papier do pieczenia, lekko zwilż go oliwą. Rozłóż rybę i wstaw do piekarnika, a następnie piecz 5 minut. Wyjmij blachę z rybą, posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 10 minut.
Podawaj z ulubionymi sałatkami.
Poznaj doskonały <<przepis na pierogi z dorszem>>.