Dorsz z warzywami po hiszpańsku

Dorsz smażony z warzywami razem z groszkiem i papryką w lekkim sosie pomidorowym.

Dorsz z warzywami w poniższym przepisie przygotowany został na sposób hiszpański. Mnóstwo tutaj smaku, a zachwyca także prostota wykonania tego dania. Obiad można przygotować w kilkanaście minut i nie potrzeba do niego jakichś specjalnych składników. A ponieważ to danie kuchni hiszpańskiej jego bazą jest oczywiście oliwa z oliwek. Nie żałuj jej. A dlaczego, to zrozumiesz gdy zasmakujesz dorsza z warzywami już na talerzu.

Składniki

polędwica z dorsza o wadze 150 gramów
przecier pomidorowy
garść mrożonego groszku
1 papryka czerwona grillowana marynowana
dymka
natka pietruszki
czosnek
słodka wędzona mielona papryka
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Dorsz z warzywami duszony przepis

Posiekaj dymkę (osobno białą i zieloną część), obierz i posiekaj ząbek czosnku. Paprykę marynowaną rozkrój, dobrze odsącz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w paski. Jeżeli nie masz marynowanej papryki użyj świeżej, jednak nie rezygnuj z niej. Warzywa są w tym daniu istotnym składnikiem. Przygotuj również dużą garść mrożonego zielonego groszku.

Rybę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Oprósz dorsza mąką (strzep jej nadmiar) i smaż na patelni na średnio rozgrzanej oliwie. Oliwy powinno być dość sporo, powinna zakrywać dno patelni. Czas smażenia to 2-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości fileta. Staraj się, aby ryba nie była przesmażona, bo w takim przypadku jej mięso stanie się suche. Usmażoną rybę odłóż na ręcznik papierowy.

Podnieś patelnię z ognia, odczekaj kilkanaście sekund aż temperatura oliwy obniży się, a następnie wrzuć na nią posiekaną białą część dymki. Wstaw patelnię z powrotem na ogień i kontynuuj smażenie. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzuć warzywa: czosnek, groszek, paprykę i wlej niecałą szklankę przecieru pomidorowego.

Dorsz z warzywami duszony po hiszpańsku sposób podania

Dopraw sos solą, pieprzem oraz łyżeczką wędzonej słodkiej papryki. Wrzuć zieloną część dymki. Następnie wlej na patelnię mniej niż pół szklanki gorącej wody, zamieszaj i duś wszystko około 5 minut. Gdy sos z warzywami zgęstnieje i nabierze smaku wrzuć do niego odrobinę posiekanej natki pietruszki. Następnie umieść w nim dorsza, aby ten złapał temperaturę.

Podawaj od razu po przygotowaniu. Idealnym dodatkiem będzie pajda świeżego pieczywa. Jeśli jednak wolisz podaj dorsza z warzywami np. z kuskusem.


Wypróbuj <<przepis na pieczony kurczak po włosku z warzywami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *