Dorsz zapiekany z warzywami i oliwkami

Dorsz zapiekany z warzywami czyli z pomidorkami, kaparami i oliwkami wzbogacony aromatem świeżego tymianku.

Dorsz zapiekany z warzywami, czyli jest szybko i jest smacznie. Zapraszam na prostą i pyszną rybę pieczoną z warzywami, skropioną sporą ilością oliwy extra vergine i odrobiną octu balsamicznego. Jak zatem nietrudno zgadnąć rybę proponuję przygotować na sposób śródziemnomorski. A skoro jesteśmy na południu Europy to oprócz oliwy i octu balsamicznego użyjemy oczywiście warzyw z tamtego regionu. Jest więc trochę oliwek, pomidorów i kaparów. No i grillowana polenta jako dodatek.

Składniki

3 filety z dorsza bez skóry;
garść czarnych oliwek;
garść pomidorków koktajlowych;
1 łyżka kaparów;
gałązki świeżego tymianku;
1 cytryna;
ocet balsamiczny;
oliwa z oliwek;
polenta;
sól, pieprz;

Dorsz zapiekany z warzywami przepis

Przygotuj trochę oliwek, pomidorków koktajlowych, kaparów oraz gałązki świeżego tymianku. Spraw rybę. Jeśli filety nie są zbyt ładne wykrój polędwiczki, a pozostałą część ryby zachowaj (możesz ją zmielić i zrobić przy okazji pyszne klopsiki). Rybę posól, popieprz, a także skrop obficie sokiem z cytryny.

Do żaroodpornego naczynia włóż pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary część gałązek świeżego tymianku, skrop odrobiną octu balsamicznego. Na koniec podlej dość obficie oliwą extra vergine. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Podczas gdy warzywa się pieką przygotuj polentę, pokrój gotową polentę w plastry żądanej grubości, posól, popieprz i polej niewielką ilością oliwy. Jeżeli nie masz gotowej polenty użyj kaszki kukurydzianej. W tym celu przygotuj ją według przepisu na opakowaniu, a następnie wyłóż na deskę, rozsmaruj ją na żądaną grubość i pozwól wystygnąć. Po wystygnięciu pokrój ją w plastry tak samo, jak tę gotową. Smaż polentę z obu stron na patelni grillowej.

Dorsz pieczony z warzywami sposób podania

Wyjmij z piekarnika zrumienione warzywa i dołóż rybę na wierzch (skrop ją odrobiną oliwy). Ważne, wyjmij i wyrzuć z naczynia zrumienione gałązki tymianku i włóż nowe, świeże. Zapiekaj rybę w piekarniku przez max 10 minut. Po tym czasie dorsz pieczony z warzywami będzie gotowy. Podawaj polanego powstałym podczas pieczenia smakowitym sosem, z pieczonymi warzywami i smażoną polentą.


A może jednak pieczona belona podana z kaszą gryczaną?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *