Duszona wieprzowina z porami i pomidorem

Wieprzowina duszona razem z czosnkiem, dymką i porami ze startymi pomidorami w przyprawach.

Duszona wieprzowina to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Wieprzowina jest tanim, ale bardzo smacznym mięsem. Może nie należy do chudych, ale też nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że spożywanie jej z umiarem może zachwiać naszym zdrowiem. Danie, na które przepis dzisiaj prezentuję to kwintesencja smaku i prostoty. Nie może być jednak inaczej, albowiem przepis przywiozłem z Krety. Tak, również tam wieprzowina jest bardzo chętnie spożywana. Danie można podać solo, ale równie dobrze z pieczywem, ziemniakami, kaszą, czy też zupełnie czymś innym. Zależy to tylko i wyłącznie od Ciebie.

Składniki

500 gramów łopatki wieprzowej;
2-3 pory z jak najdłuższą jasnozieloną częścią;
2 dojrzałe pomidory;
dymka;
czosnek;
oliwa;
suszone oregano;
suszone płatki chilli;
sól, pieprz;

Duszona wieprzowina z porami przepis

Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Dymkę (zielone i białe części) drobno posiekaj. Nie wiem ile, po prostu zrób to według własnego uznania. Czosnek obierz i posiekaj. Podobnie, jak w przypadku dymki ilość czosnku zależy od Twoich upodobań. Czy go zmiażdżysz, czy posiekasz drobno lub grubo, decyzję również pozostawiam Tobie.

W Polsce (ale i w większości krajów Europy) pory mają z jednej strony mnóstwo ciemno zielonych liści, które nie nadają się do jedzenia i dużą białą część (korzeń) z drugiej strony. Ta biała część jest bardzo ostra w smaku, co powoduje, że sporo osób nie lubi porów. Na Krecie pory są delikatne i mają baaaardzo długą jasnozieloną środkową część. I właśnie dzięki temu pory są jedynie lekko ostre, a na pierwszy plan przebija się ich słodycz.

Porada-> szukajcie w sklepach i na targowiskach porów z jak najdłuższą jasnozieloną częścią. Takie smakują najlepiej.

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury około 100 ml oliwy i wrzuć mięso. Smaż je kilka minut, aby się lekko zrumieniło. Następnie wrzuć na patelnię posiekane dymkę i czosnek. Smaż mięso z warzywami 2-3 minuty na średnim ogniu. Nie przypal! Przełóż przesmażone z warzywami mięso do garnka i wlej nieco gorącej wody. Tyle, aby woda jedynie lekko przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso 45 minut na wolnym ogniu.

Podczas gdy mięso się dusi zetrzyj na tarce pomidory, posól do smaku i dopraw suszonym oregano. Nie zaszkodzi również dodać nieco suszonych płatków chilli. Jasnozielone części porów pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy z nich przetnij wzdłuż do połowy i umyj pod bieżącą wodą. Gdy duszona wieprzowina jest już dość miękka wrzuć do garnka pory. Jeśli trzeba dolej nieco gorącej wody, ale naprawdę odrobinę. Mięso i warzywa nie powinny pływać w sosie!

Duszona wieprzowina z porami sposób podania

Wrzuć do garnka również starte, doprawione pomidory. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu około 15 minut. Gdy mięso i pory są miękkie, a smak pomidorów został wchłonięty i powstał pyszny sos dopraw w razie konieczności danie brakującą przyprawą. Smakuje najlepiej zaraz po jej przygotowaniu. Mnie w tym daniu smakuje najbardziej pyszny sos, jaki wytwarza się podczas przyrządzania potrawy.


Lubisz pory? Poznaj <<przepis na zupę porową z soczewicą i groszkiem>> prosto z Francji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *