Duszone kurze udka z fasolką podane

Kurze udka najpierw krótko smażone z cebulą i selerem naciowym, a następnie duszone razem z fasolką w pomidorach.

Duszone kurze udka to propozycja łatwego i szybkiego obiadu. Oprócz kurczaka danie zawiera pomidory i fasolę, a połączenie to  jest bardzo smakowite. Pracy przy takim daniu jest naprawdę niewiele, a czas oczekiwania uzależniony jest tylko od uzyskania miękkości kurczaka. Jeśli zależy Ci na czasie użyj piersi z kurczaka, które ugotują się błyskawicznie. Dzięki temu pyszny obiad przyrządzisz w kilkanaście minut. Oczywiście jeżeli dysponujesz czasem zamiast fasolki w puszcze dodać możesz taką wcześniej namoczoną i ugotowaną, a do tego dorzucić świeże pomidory.

Składniki

4 kurze udka
2 czerwone cebule
2 łodygi selera naciowego
puszka pieczonej fasolki w pomidorach
natka pietruszki
suszony majeranek
suszone oregano
sól, pieprz

Przepis na duszone kurze udka z fasolką

Mięso umyj, osusz ręcznikami papierowymi i posól. Następnie przypraw suszonym oregano i majerankiem. Smaż na patelni z jednej strony na dość mocnym ogniu, a następnie odwróć udka na drugą stronę. Dorzuć w tym momencie grubo pokrojoną cebulę i seler naciowy. Smaż wszystko maksymalnie 2 minuty uważając, aby warzywa się nie przypaliły.

Przesmażone mięso z warzywami przełóż do garnka i podlej szklanką gorącej wody. Dodaj sól i duś pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdź miękkość mięsa i dodaj nieco suszonego majeranku (lub Twojej ulubionej przyprawy do drobiu), a także oregano. Do garnka z mięsem przełóż pieczoną fasolkę w pomidorach. Oczywiście nie musi to być dokładnie taka fasolka, jednak ta pieczona nada całej potrawie oryginalnego smaku. Jeśli trzeba dolej odrobinę wody, a następnie duś całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Duszone kurze udka sposób podania

Gdy duszone kurze udka są miękkie sprawdź ich smak. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli, pieprzu, suszonego oregano i/lub majeranku, ewentualnie Twojej ulubionej przyprawy do drobiu. Wyłącz gaz pod garnkiem, a następnie wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Gotowe. Podawaj na głębokim lub płytkim talerzu w zależności od tego jaką konsystencję dania uzyskasz. Oczywiście zależy to tylko i wyłącznie od Twoich preferencji.


A może pyszna <<fasolka po bretońsku>> według tradycyjnego przepisu. Na szybko zaś przygotujesz <<quesadilla ze szparagami>>, która zaspokoi Twój głód na wiele godzin.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *