Duszony indyk z brukselką to rodzaj potrawki, w której delikatne mięso indycze połączone zostało z „charakterną” brukselką. Całość spaja bardzo smaczny sos, który wytwarza się podczas duszenia mięsa. Mięso wymaga odpowiedniej przyprawy, a brukselka odpowiedniego potraktowania. Są tu również dodatki, które wyróżniają to danie smakowo. Siłą tego dania jest jego prostota. Składników tutaj niewiele, podobnie jak koniecznych do wykonania czynności. Jedynie potrzeba około godziny czasu oczekiwania, aż mięso zmięknie. Dlaczego aż tyle? Bo w przepisie stosuję soczyste mięso z podudzi indyczych, które tego wymaga. Gwarantuje ono w zamian zupełnie inne doznania smakowe, aniżeli indycze piersi.
Składniki
500 gramów mięsa z podudzi indyka
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu
300 gramów brukselki
1 duża cebula
kilka plastrów włoskiej pancetty
kwaśna śmietana
mąka pszenna
pęczek koperku
sól, pieprz
Duszony indyk z brukselką przepis
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Z brukselek oderwij wierzchnie liście i odetnij końcówkę głąbów. Umyj, odsącz z nadmiaru wody. Jeżeli chcesz możesz zatrzymać wierzchnie listki, by wrzucić je pod koniec duszenia mięsa dla poprawy gęstość sosu i smaku dania.
3. Mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obficie posyp swoją ulubioną przyprawą do drobiu. Oczywiście jeśli Twoja przyprawa zawiera sól nie przesadź z dodatkowym soleniem mięsa. Następnie smaż mięso z każdej strony na patelni na oliwie na dużym ogniu, aż się zrumieni.
4. Podczas, gdy mięso się smaży obierz i drobno posiekaj cebulę oraz pokrój drobno boczek. Najlepszym do tego dania będzie albo włoska pancetta, albo szwarcwaldzka szynka lub boczek wędzone (Bauchspeck). To on tak naprawdę nada znakomitego smaku temu daniu.
5. Gdy mięso się zrumieni przełóż je do garnka i wlej szklankę gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i zacznij dusić mięso na wolnym ogniu.
6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć boczek i cebulę. Smaż nie niezbyt mocnym ogniu, aż lekko się zrumienią. Zrumienione boczek i cebulę przełóż do garnka z mięsem. Następnie przykryj garnek pokrywką i dusić na wolnym ogniu 30 minut.
7. Po upływie wskazanego powyżej czasu wrzuć do garnka brukselkę. Kontynuuj duszenie całości przez kolejne 2o-30 minut (do miękkości mięsa).
8. Gdy mięso i brukselka są miękkie dopraw ostatecznie danie solą, pieprzem i/lub przyprawą, której użyłeś do mięsa.
Duszony indyk z brukselką sposób podania
W kubku rozpuść łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody. Dodaj 1-2 łyżki śmietany, wymieszaj. Wlej chochelkę sosu z garnka i zahartuj śmietanę. Całość przelej do garnka z mięsem. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Posiekaj koperek i wrzuć go do garnka. Podawaj od razu na gorąco. Dodatkami mogą być kromka chleba albo np. gotowane ryż lub ziemniaki.
Wypróbuj także <<przepis na indyk w sosie curry z soczewicą>> podanego z aromatyczną soczewicą.