Duszony kurczak przygotowałem sposobem kreteńskim. Ot prosta, aczkolwiek w smaku kuchnia to wykwintna. Wszystko zaczyna się od sporej, jak to na Krecie, ilości oliwy. Potem już tylko kurczak i warzywa. Mało, bardzo mało, w dodatku przepis to szybki. Gwarantuję Wam, że gdy zastosujecie się do mojego przepisu otworzycie usta ze zdziwienia, że tak proste danie może mieć tak wybitny smak. Gorąco polecam.
Składniki
6 udek z kurczaka (bez podudzi);
300 gramów fasolki szparagowej;
200 gramów zielonego groszku;
1 spora cebula;
2 pomidory;
2-3 ząbki czosnku;
suszone oregano;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;
Duszony kurczak przepis
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Mięso pozbaw skóry, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie dopraw solą i Twoją ulubioną przyprawą do drobiu. Pamiętaj, że Twoja przyprawa może zawierać sól – w takim przypadku pomiń dodatkowe solenie.
3. Pomidory zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skórki i twarde elementy wyrzuć. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj grubo czosnek.
4. Fasolkę pozbaw końcówek i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Razem z groszkiem wypłucz ją pod bieżącą wodę, chyba że groszek jest mrożony – wtedy nie ma potrzeby go płukać.
5. Na patelnię wlej pół szklanki oliwy (nie musi być extra vergine), a następnie smaż kurczaka z obu stron na średnim ogniu do momentu, aż się zrumieni. Wrzuć na patelnię cebulę i podsmaż krótko. Następnie dorzuć czosnek i smaż jeszcze wszystko maksimum 1 minutę.
6. Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż do garnka. Wrzuć na patelnię fasolkę szparagową i groszek. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu.
7. Przesmażone warzywa przełóż do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
8. Na patelnię włóż starte pomidory. Przesmaż krótko mieszając, aby „pozostałości” na patelni połączyły się z pomidorami.
9. Zawartość patelni wlej do garnka, w którym znajdują się przesmażone wcześniej udka z kurczaka. Dodaj 1 łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Duszony kurczak winien teraz dochodzić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Duszony kurczak z fasolką sposób podania
Do kurczaka wrzuć przesmażone wcześniej fasolkę szparagową i groszek. Dolej trochę wody (pół szklanki?), ale nie za dużo, by nie stracić smaku dania. Duś kolejne 15 minut. Na koniec spróbuj i w razie konieczności dopraw danie solą i pieprzem. To przepyszne danie, które szczerze Wam polecam.
Wypróbuj także <<przepis na fasolkę szparagową z ziemniakami>>. Super dodatek do obiadu albo pyszny obiad wegański.