Dżem figowy z pomarańczami i cynamonem

Dżem figowy przyrządzony z dojrzałych fig duszonych wolno z cukrem oraz pomarańczami i laską cynamonu dla podkręcenia smaku.

Dżem figowy przyrządzony z dojrzałych fig duszonych wolno z cukrem oraz pomarańczami i laską cynamonu dla podkręcenia smaku. Taki dżem figowy to prawdziwy rarytas wśród letnich przetworów. Zdobywszy super dojrzałe figi nie należy ich zasypywać wielką ilością cukru, albowiem mają go w sobie aż nadto. Dojrzałe figi są przecież słodziutkie, jak miód. Aby tę słodycz nieco przełamać (w krajach gdzie figi rosną) dodaje się soku z cytrusów i paru przypraw. Taki dżem cieszyć będzie podniebienie zimą, o ile do zimy wytrzyma. Smakuje bowiem tak dobrze, że chce się go wyjadać od razu.

Składniki

2 kilogramy dojrzałych fig
200 gramów drobnego cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
1 lub 2 laski cynamonu

Przepis na dżem figowy z pomarańczami

Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, aby figi były tak dojrzałe, jak to tylko możliwe. Pokrój drobno figi odcinając uprzednio ogonki i ewentualnie części nie nadające się do jedzenia. U mnie na 2,2 kg fig odpadów było około 250 gramów. Pokrojone owoce umieść w dużej misce. Następnie zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj ją do fig. Do fig wsyp również cukier. Najlepiej żeby to był drobny kryształ.O ile skórka z pomarańczy wzbogaci smak dżemu to sok z cytryny przełamie nadmierną słodkość tego specjału. A sok z pomarańczy dodatkowo uszlachetni całość.

Kocham cynamon. Sprawdza się w wielu daniach, niekoniecznie tyłki tych „na słodko”. Tutaj zdecydowanie pozytywnie wpłynie na smak dżemu figowego.

Na Krecie mówi się, żeby po zamieszaniu całość pozostawić na 12 godzin, aby figi puściły sok. Ja czekałem godzinę, na dłużej zapachy nie pozwoliły.

Przełóż zawartość miski na głęboką, dużą patelnię i duś dżem figowy około godziny na wolnym o dniu pod przykryciem. Po upływie godziny, gdy figi rozpadną się, a kuchnia wypełni się cudownym zapachem odparuj dżem. W tym celu odkryj patelnię, podkręć gaz i gotuj na średnim ogniu, aż dżem figowy zgęstnieje.

Gdy dżem jest gotowy nakładaj go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj (zobacz przepis na żurawina do mięs i dowiedz się jak pasteryzować produkty). Z gęstym jogurtem greckim, w naleśnikach czy na kromce chleba. Będzie smakował cudnie zawsze i o każdej porze.


Przygotuj również znakomity deser na lato czyli figi karmelizowane podane na gęstym jogurcie greckim. Fenomenalna słodycz owoców!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *