Dziki ryż z komosą ryżową i warzywami

Dziki ryż połączony z komosą ryżową oraz zmiksowanymi warzywami i świeżymi ziołami.

Dziki ryż z komosą to znakomita sałatka lub po prostu dodatek. Dodatek do obiadu, do lunchu, do kolacji, do mięsa, do wegetariańskiego posiłku, w zasadzie do wszystkiego. Gdy dodać więcej warzyw będzie pełnowartościowym posiłkiem sam w sobie. Całość wygląda bardzo kolorowo i zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Trochę denerwować może konieczność osobnego gotowania ryżu i komosy, ale ten pierwszy bardzo farbuje wodę. Odrębne gotowanie tych składników gwarantuje, że na talerzu całość wygląda pięknie. Co do świeżych ziół pełna dowolność, to chyba oczywiste.

Składniki

150 gramów dzikiego lub czarnego ryżu;
50 gramów białej komosy ryżowej (quinoa);
połowa czerwonej papryki;
połowa żółtej papryki;
garść liści szczawiu;
garść liści kolendry;
sól, pieprz;

Przepis na dziki ryż z komosą

Do garnka wlej 3 kubki wody, a następnie zagotuj i posól wodę. Wsyp 1 kubek ryżu. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut do miękkości. Nie rozgotuj! W drugim rondelku zagotuj 1 kubek wody, posól ją lekko i wsyp pół kubka komosy ryżowej. Gotuj kilka minut, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

Zioła opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręcznikach papierowych. Papryki umyj i pokrój na duże kawałki. Papryki oraz zioła włóż do miski malaksera. Miksuj 2-3 sekundy. Warzywa należy zmiksować tak, aby nadal miały strukturę kawałków, a nie były jednolitą papką.

Dziki ryż z komosą ryżową sposób podania

Ugotowany ryż odcedź i przelej szybko zimną wodą. Do dużej miski przełóż ryż, komosę, a także zmiksowane warzywa. Całość dopraw solą i pieprzem. Sałatka winna mieć delikatny, ale wyraźny posmak świeżej kolendry. Wymieszaj całość delikatnie.

Zajadaj tak, jak lubisz. Tak, jak pisałem na początku smakować będzie zawsze i bez względu na to, czy będzie podany solo, jako sałatka, czy też jako dodatek do czegoś.


Wypróbuj także <<przepis na ryż z groszkiem i kiełbasą>>. Smacznie i kolorowo.


Rekomendowane przepisy