Empanadas z farszem pieczarkowym

Empanadas to pieczone pierogi przyrządzane z mąki pszennej z dodatkiem mleka i oleju z farszem pieczarkowym z dodatkiem gotowanych jajek.

Empanadas to pieczone pierogi przyrządzane z mąki pszennej z dodatkiem mleka i oleju z farszem pieczarkowym z dodatkiem gotowanych jajek. Empanadas są kultowym daniem w całej Ameryce Południowej, szczególnie chętnie jadane w Argentynie i Chile. I jak każde znane na całym świecie kultowe danie doczekało się licznych mutacji. I lepszych, i tych gorszych. Ciasto na empanadas może być francuskie, chlebowe, a nawet klasyczne pierogowe. Farsz zaś zarówno mięsny, jak i warzywny. Moje empanadas z pieczarkami smakują wybornie, a to za sprawą znakomitego chrupiącego ciasta. Jeśli je upieczesz przekonasz się, że te pierożki są warte grzechu. Zapraszam.

Składniki

300 gramów mąki pszennej;
100 ml letniej wody;
około 100 ml letniego mleka;
100 ml oleju arachidowego lub roślinnego;
800 gramów pieczarek;
3 lub 4 ugotowane jajka;
1 surowe jajko;
1 duża cebula;
masło;
pęczek szczypiorku;
suszony tymianek;
sól, pieprz;

Przepis na empanadas z farszem pieczarkowym

Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto, a gdy składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie się tworzyć dodaj cały olej. Bardzo dokładnie wyrabiaj około 8 minut, aby stało się gładkie i bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Porada-> ciasto na empanadas winno być elastyczne i miękkie.

Pieczarki (mogą być różnokolorowe, dzięki czemu smak farszu będzie bogatszy) oczyść z brudu, a następnie zetrzyj je w malakserze na dość grubej tarce. Cebule obierz i pokrój w dość drobną kostkę, jajka obierz ze skorupek.

W dużym garnku albo patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli albo do pożądanego przez Ciebie stanu, jeżeli wolisz cebulę złocistą. Do przesmażonej cebuli dodaj starte pieczarki. Przypraw pieczarki solą, suszonym tymiankiem lub Twoją ulubioną przyprawą, a także czymś ostrym. Na przykład sosem sriratcha. Duś, a następnie przesmaż pieczarki do pożądanego przez Ciebie stanu pamiętając jednak, że „przeciągnięte” spowodują, że farsz będzie zbyt suchy.

Do przesmażonych pieczarek należy teraz dodać ugotowane jajka. Zdecydowanie wzmocnią one smak farszu. Zetrzyj zatem ugotowane jajka na tarce i wrzuć do pieczarek. Dodaj również posiekany szczypiorek. Dodaj sól, pieprz, ewentualnie jeszcze trochę tymianku. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kawałki o tej samej wadze, a następnie każdy z nich dobrze „wykulaj”. Rozpłaszcz dłonią na kształt koła. Na każdy kawałek na jedną połowę nakładaj farsz, a następnie przykryj drugą połową, a końce zagnieć. Możesz to zrobić widelcem, ale jeżeli masz zdolności manualne możesz pozwolić sobie na jakieś niezwykłe mozaiki.

Empanadas z farszem pieczarkowym sposób podania

Uformowane empanadas z pieczarkami układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierogów wysmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem. Empanadas z farszem pieczarkowym piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i nieco przestudź.

Smakują świetnie na ciepło, ale również odgrzane na drugi dzień dają radę. Zdecydowanie jednak najlepiej smakują mniej więcej godzinę po upieczeniu, kiedy ciasto przestygnie i stanie się chrupkie.


Wypróbuj także <<przepis na kalitsounia>>, czyli pierogi z greckiej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *