Eskalopki cielęce z sosem kalafiorowym z koperkiem

Eskalopki cielęce to kotleciki panierowane cieście z jajka i mąki, a następnie smażone i podane z sosem kalafiorowym z koperkiem.

Eskalopki cielęce podane z sosem to trochę jakby niedorzeczność. W wielu polskich domach (również i u mnie) eskalopkami nazywa się kotlety cielęce panierowane w cieście składającym się jajka i mąki. Te z kolei smażone podane z sosem (tak, jak w tym przepisie kalafiorowym) niekoniecznie stanowią sensowne połączenie. Od czego jednak hasło: „moja kuchnia, moje prawa”. I gdy przyjrzysz się temu daniu nieco bliżej, a najlepiej jak je przyrządzisz i po prostu spróbujesz uwierzysz, że takie połączenie jest jak najbardziej na miejscu. I że jest po prostu pyszne, zachęcam do wypróbowania.

Składniki

kotlety cielęce o łącznej wadze 350 gramów;
młode ziemniaki;
1 duży kalafior;
duży pęczek koperku;
2 jajka;
suszone oregano;
mielona kurkuma;
masło;
3-4 papryczki chilli;
sól, pieprz;

Przepis na eskalopki cielęce

Jeśli masz duże kotlety potnij je na mniejsze kawałki, chodzi o to, aby uzyskać kotlety mniej więcej równej wielkości. Kotlety ubij delikatnie przez folię spożywczą, tak aby nie uszkodzić włókien. Rozbite kotlety posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie odłóż na bok, na eskalopki cielęce przyjdzie czas za chwilę.

Porada-> Cielęcina to delikatne mięso, nie musisz jej tłuc jak swojego wroga.

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z zimną wodą. Możesz oczywiście ziemniaki obrać ze skórki, ale ja uznałem, że nie trzeba, wszak to młode ziemniaczki. Kalafiora podziel na małe różyczki i głąb, odłóż je do osobnych naczyń. Postaw na gaz garnek z ziemniakami, zagotuj je, posól i wrzuć do nich papryczki chilli oraz głąb kalafiora. Gotuj wszystko 10 minut.

Przygotuj ciasto na eskalopki

W osobnej misce przygotuj ciasto do panierowania kotletów, w tym celu do miski wbij 2 jajka, wsyp łyżeczkę suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej kurkumy, a także szczyptę soli. Wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp 2-3 łyżki mąki i mieszaj, aż uzyskasz ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, za gęste ciasto zbyt obficie oblepi kotlety, za rzadkie spłynie z nich natychmiast, jeszcze przed smażeniem. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa do garnka z gotującymi się ziemniakami dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj warzywa kolejne 10 minut.

Przygotuj sos kalafiorowy

Gdy ziemniaki i kalafior są już miękkie, odlej nieco wody z ich gotowania do osobnego garnka i przełóż do niego głąb kalafiora i kilka mniejszych różyczek, które się rozgotowały i bardzo dokładnie je zmiksuj.

Ziemniaki i całe różyczki kalafiora pozostaw w osobnym naczyniu. Usuń papryczki chilli, nie będą już potrzebne. Postaw garnek z uzyskanym sosem kalafiorowym na gaz i wrzuć do niego łyżkę masła, zaczekaj, aż masło się roztopi. Dopraw sos do smaku i wrzuć posiekany pęczek koperku. Do tak przygotowanego sosu kalafiorowego przełóż ziemniaki i całe różyczki kalafiora, znajdujące się w drugim garnku. Delikatnie wymieszaj wszystko, aby sos pokrył warzywa.

Eskalopki cielęce sposób podania

Eskalopki cielęce obtocz we wcześniej przygotowanym cieście i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aby pięknie się zezłociły. Podawaj z kalafiorem i ziemniakami w sosie kalafiorowym.


Poznaj sprawdzony przepis na cielęcina w sosie chrzanowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *