Eskalopki cielęce podane z sosem to trochę jakby niedorzeczność. W wielu polskich domach (również i u mnie) eskalopkami nazywa się panierowane w cieście składającym się jajka i mąki kotlety cielęce. Te z kolei smażone podane z sosem (tak, jak w tym przepisie kalafiorowym) niekoniecznie stanowią sensowne połączenie. Od czego jednak hasło: „moja kuchnia, moje prawa”. I gdy przyjrzycie się temu daniu nieco bliżej, a najlepiej jak je sami przyrządzicie i po prostu spróbujecie uwierzycie, że takie połączenie jest jak najbardziej na miejscu. I że jest po prostu pyszne, zachęcam do wypróbowania.
Składniki
kotlety cielęce o łącznej wadze 350 gramów;
młode ziemniaki;
1 duży kalafior;
duży pęczek koperku;
2 jajka;
suszone oregano;
mielona kurkuma;
masło;
3-4 papryczki chilli;
sól, pieprz;
Przepis na eskalopki cielęce
1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli masz duże kotlety potnij je na mniejsze kawałki i ubij bez problemu na równej wielkości kotlety.
2. Ziemniaki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki, jeśli wolisz, a następnie umieść w garnku z zimną wodą. Kalafiora podziel na małe różyczki i głąb – odłóż je do osobnych naczyń.
3. Mięso podziel na części i ubij kotlety o zbliżonej wielkości. Ubijaj delikatnie przez folię spożywczą, aby nie uszkodzić włókien. Rozbite kotlety posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie odłóż na bok – na eskalopki cielęce przyjdzie czas za chwilę.
Porada-> cielęcina to delikatne mięso. Nie musisz jej tłuc, jak swojego wroga.
4. Postaw na gaz garnek z ziemniakami, zagotuj je, posól i wrzuć do nich papryczki chilli oraz głąb kalafiora. Gotuj wszystko 10 minut.
5. W osobnej misce przygotuj ciasto do panierowania kotletów; w tym celu do miski wbij 2 jajka, wsyp łyżeczkę suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej kurkumy i szczyptę soli. Wymieszaj.
6. Do masy jajecznej wsyp 2-3 łyżki mąki i mieszaj, aż uzyskasz ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego – za gęste ciasto zbyt obficie oblepi kotlety, za rzadkie spłynie z nich natychmiast, jeszcze przed smażeniem. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut
7. W międzyczasie do garnka z gotującymi się ziemniakami dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj warzywa kolejne 10 minut.
8. Panieruj kotlety cielęce we wcześniej przygotowanym cieście.
9. Eskalopki cielęce smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż pięknie się zezłocą.
10. W międzyczasie, gdy ziemniaki i kalafior są już miękkie, odlej nieco wody z ich gotowania do osobnego garnka i przełóż do niego głąb kalafiora i kilka mniejszych różyczek, które się rozgotowały. Ziemniaki i całe różyczki kalafiora pozostaw w osobnym naczyniu. Usuń papryczki chilli – nie będą już potrzebne.
Eskalopki cielęce sposób podania
Bardzo dokładnie zmiksuj blenderem głąb kalafiora, aż uzyskasz gęsty sos. Postaw garnek z uzyskanym sosem kalafiorowym na gaz i wrzuć do niego łyżkę masła, zaczekaj, aż masło się roztopi. Dopraw sos do smaku i wrzuć posiekany pęczek koperku. Do tak przygotowanego sosu kalafiorowego przełóż ziemniaki i całe różyczki kalafiora, znajdujące się w drugim garnku. Delikatnie wymieszaj wszystko, aby sos pokrył warzywa. Podawaj z kalafiorem i ziemniakami w sosie kalafiorowym.
Poznaj sprawdzony <<przepis na cielęcinę w sosie chrzanowym>>.