Falafele kotlety z ciecierzycy najlepszy przepis

Falafele to rewelacyjne kotleciki z mielonej ciecierzycy przyprawione kminem rzymskim i kolendrą z dodatkiem sporych pęczków świeżych ziół.

Falafele to ikona kuchni ulicznej (street food) państw Bliskiego Wschodu leżących w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Kupisz je na każdym rogu w Egipcie, Izraelu, Palestynie, Syrii, Libanie, Turcji itp.. Dostaniesz je na talerzu wraz z różnymi dodatkami, dostaniesz je również w picie (rodzaj płaskiego chlebka) z podobnymi dodatkami, co na talerzu. Przygotowanie falafeli jest proste i szybkie, pamiętać jednak należy o namoczeniu przez noc ciecierzycy. I pamiętaj, prawdziwe falafel przyrządza się tylko z surowej ciecierzycy. Ani puszkowa, ani gotowana nie wchodzą w grę.

Składniki

500 gramów suchej ciecierzycy;
soda oczyszczona;
duży pęczek natki pietruszki;
duży pęczek świeżej kolendry;
mielony kmin rzymski;
mielona kolendra;
mielona ostra papryka lub świeża papryczka chilli;
główka czosnku;
olej roślinny do smażenia;
mąka pszenna (opcja);
sól, pieprz;

Przepis na falafele

Zanim zaczniesz przygotowywać falafele pomyśl, z jakimi dodatkami je podasz. Po pierwsze nie powinno zabraknąć chlebka arabskiego (pita). Kiszonki, np. rzepa barwiona sokiem z buraka, pikle i ostre papryczki peperoni to dodatki obowiązkowe. Koniecznie hummus, czyli pasta z ciecierzycy z tahini oraz harissa, czyli bardzo ostra pasta paprykowa. I wreszcie sałatka z natki pietruszki, świeżej kolendry, świeżego ogórka, rzodkiewki, mięty, skropiona sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej posypana sumakiem). Tahiną z sokiem z cytryny zaś możesz skropić gotowe kotleciki.

Wszystkie powyższe składniki kupisz w sklepach arabskich, które znajdziesz w dużych miastach. Jeśli nie ma takiego u Ciebie możesz te produkty kupić np. przez internet, ewentualnie zastosuj swoje składniki zamienne pod warunkiem zachowania zróżnicowania smakowego, jak wyżej.

Głównym składnikiem kotlecików z ciecierzycy, czyli falafeli jest, co nie jest zaskoczeniem, ciecierzyca. Idealnie, jeżeli kupisz turecką, ponieważ nadaje się po prostu najlepiej do przygotowania tego dania. Dzień przed przyrządzaniem falafeli włóż ciecierzycę do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp szczyptę sody oczyszczonej i pozostaw do namoczenia na całą noc. Wody musi być sporo, ponieważ sucha ciecierzyca zwiększy swoją objętość 2-3 krotnie.

Porada-> oryginalne, najlepsze falafele wychodzą tylko z suszonej ciecierzycy

Na drugi dzień odcedź ciecierzycę, opłucz krótko pod bieżącą wodą i bardzo dobrze odsącz z wody. Następnie zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa i umieść w dużej misce. Uwierz, maszynka do mięsa to najlepsze urządzenie do zmielenia ciecierzycy w tym przypadku.

Przygotuj czosnek, na taką ilość ciecierzycy ja daję około 8 ząbków. Sporych ząbków. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, a następnie dodaj do ciecierzycy. Posyp ciecierzycę sporą ilością soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dopraw całość 2 łyżkami mielonego kminu rzymskiego oraz 1 łyżką mielonej kolendry, a następnie dodaj 1 łyżeczkę ostrej, mielonej papryki oraz 2 kopiate łyżeczki sody oczyszczonej. Rękami wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Posiekaj natkę pietruszki i świeżą kolendrę. Ile? Ja daję dużo. Musi być smak. No musi. Posiekane zioła dodaj do masy z ciecierzycy i ponownie dokładnie ją wymieszaj. Masa powinna się kleić. Jeżeli tak nie jest trzeba będzie dodać mąki. Ale zrób to w ostateczności. Mnie zazwyczaj udaje się jej nie dodawać.

Porada->w sklepach arabskich kupić można „urządzenie” do błyskawicznego formowania falafeli. Kosztuje niewiele, a znacznie ułatwia i przyspiesza pracę

Gdy już masz gotową masę z ciecierzycy warto usmażyć jednego falafela, aby sprawdzić, czy jest dobrze doprawiony. Uformuj zatem jedną sztukę i usmaż na oleju. Idealny falafel to taki, który jest chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Smaż go po 1 minucie z każdej strony, aby takim się stał. Spróbuj usmażonego próbnego falafela. Jeżeli trzeba dopraw jeszcze, czym potrzeba. Jeżeli jest OK owiń miskę z „masą falafelową” folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

Porada-> falafele smaż bardzo krótko, aby nie wyschły w środku

Przed smażeniem falafeli przygotuj wszystkie dodatki, z którymi je podasz, bo samo smażenie będzie trwało ledwie chwilę. Rozgrzej na niedużej patelni olej do wysokości pół centymetra. Temperatura oleju winna być taka, aby falafele smażyły się szybko, ale nie spaliły się od razu. Tak, jak pisałem wcześniej tak małe falafele jak moje wystarczy smażyć po 1 minucie z każdej strony. Mówimy o falafelach wielkości rozpłaszczonego orzecha włoskiego. Usmażone falafele odsączaj na bieżąco z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawaj na talerzu lub w picie (chlebku arabskim) wraz z dodatkami, o których pisałem wcześniej. Falafele to znakomite danie wegańskie, które smakować będzie również mięsożercom.


Fantastyczna <<sałatka z ciecierzycą>> wzbogaci Twoją kuchnię.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *