Fasolka po bretońsku przepis najlepszy

Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy po bretońsku z pomidorami, na koniec zaklepana zasmażką.

Fasolka po bretońsku z Bretanią niewiele ma wspólnego, za to króluje w polskiej kuchni. Chyba każdy wie, jak ją przyrządzić i ma swój sposób na to pyszne danie. Ja przedstawiam swoją wersję i mam nadzieję, że zasmakuje. Moja fasolka po bretońsku musi spełniać 3 warunki. Po pierwsze biała fasolka powinna być z gatunku tych naprawdę niedużych. Po drugie trzeba koniecznie dodać do smaku trochę słodkiej, mielonej papryki. No i po trzecie w konsystencji nie może być za gęsta. Czy zasmakuje i Tobie? Wypróbuj mój przepis i porównaj ze swoim.

Składniki

500 gramów suchej białej fasolki;
400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej;
200 gramów surowego, wędzonego boczku;
50 gramów słoniny wędzonej;
duża cebula;
mała puszka koncentratu pomidorowego;
1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
1 łyżka suszonego majeranku;
masło;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Fasolka po bretońsku przepis

500 gramów suchej białej fasolki mocz w przegotowanej, przestudzonej wodzie przez max 8 godzin. Namoczoną fasolkę gotuj w świeżej wodzie na wolnym ogniu, aż będzie „al dente” . Gdy tak się stanie dodaj do fasolki 1 małą puszkę koncentratu pomidorowego. Gotuj na wolnym ogniu. Odlej szklankę płynu i przestudź, będzie potrzeby później do zasmażki.

Podczas gdy fasolka się gotuje pokrój w drobną kostkę 200 gramów surowego, wędzonego boczku, dużą cebulę oraz 50 gramów słoniny wędzonej. Boczek i słoninę wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu, aż się wytopią. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż kilka minut, aż się zeszkli. Przesmażone boczek, słoninę i cebulę przełóż do gotującej się fasolki.

Na patelni przesmaż następnie 400 gramów pokrojonej w kostkę kiełbasy np. podwawelskiej. Przesmażoną kiełbasę dodaj do fasolki, ale wytopiony tłuszcz pozostaw na patelni. Fasolkę przypraw jedną kopiatą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki, pieprzem, majerankiem i solą.

Fasolka po bretońsku sposób podania

Patelnię ze „smakiem” po smażeniu kiełbasy wrzuć trochę masła, roztop je i dodaj dwie łyżki mąki. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Wlej na patelnię szklankę przestudzonego płynu z fasolki i wymieszaj dokładnie. Odczekaj około minuty, aż zasmażka zgęstnieje. Następnie przelej zasmażkę do garnka z fasolką. Spróbuj i ostatecznie dopraw fasolkę po bretońsku.

Oczywiście najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki składników „przegryzą się”.


Poznaj jak smakuje pyszna fasolka na gęsto po grecku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *