Fasolka szparagowa z szynką i świeżą miętą

Gotowana fasolka szparagowa wymieszana z szynką szwarcwaldzką przesmażoną na maśle wzbogacona listkami świeżej mięty.

Fasolka szparagowa z szynką to dla mnie połączenie idealne. Nieważne, żółta czy zielona, szparagówka to moje ulubione warzywo. Natomiast aromatyczna, pachnąca mocno dymem z wędzenia szynka szwarcwaldzka to mój faworyt wśród wędlin. Połączenie tych dwóch składników musiało zatem przynieść efekt znakomity. Zwłaszcza, że smak całości wzmocniony został świeżym ziołem i odrobiną czegoś jeszcze. Powiadam Wam, zróbcie sobie, delektujcie się i zachwycajcie się nowym smakiem.

Składniki

500 gramów fasolki szparagowej
100 gramów szynki szwarcwaldzkiej
łyżka masła
garstka liści świeżej mięty
pieprz

Fasolka szparagowa z szynką przepis

Szynka szwarcwaldzka to prawdziwy delikates. Jest dosyć słona, więc uważaj z dodawaniem soli do tego dania. Szynka szwarcwaldzka jest również niewiarygodnie aromatyczna co czyni ją, jak dla mnie, znacznie lepszą od delikatnej, aczkolwiek zupełnie innej w smaku szynki parmeńskiej. Wyjmij plastry szynki z lodówki i z opakowania na 30 minut przed jej użyciem. Szynkę pokrój w niedużą kostkę (albo na swój sposób, pełna dowolność).

Z fasolki odkrój końcówki, następnie umyj ją pod bieżącą wodą. Wrzuć fasolkę szparagową na osolony wrzątek i gotuj kilka minut, aby fasolka stała się „al dente”. Określenie to oznacza dosłownie „na ząb”, czyli fasolka nie może się rozgotować, a jedynie zmięknąć na tyle, by nadal stawiała lekki opór pod zębem.

Podczas gdy fasolka się gotuje podgrzej pokrojoną szynkę szwarcwaldzką na patelni bez dodatku tłuszczu. Wytapiający się z szynki tłuszcz będzie na początek wystarczającym nośnikiem smaku. Fasolkę szparagową odcedź i wrzuć na patelnię do przesmażonej szynki. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Nie chcemy całości smażyć, a jedynie połączyć.

Fasolka szparagowa z szynką

Poszarp garstkę liści świeżej mięty i wrzuć na patelnię. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba) i dodaj masło. Zamieszaj całość, zagrzej aby masło się roztopiło i pokryło fasolkę. Fasolka szparagowa z szynką jest gotowa. Pachnie i smakuje wybornie, prawda?

Podawaj jako dodatek do dań głównych albo po prostu zajadaj ze smakiem w każdej możliwej formie. Dodatkowo rozważyć możesz skropienie całości niewielką ilością soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Pycha!


Przygotuj rewelacyjny omlet styryjski przepis prosto z Austrii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *