Fasolka szparagowa z ziemniakami w oliwie

Gotowana fasolka szparagowa razem z ziemniakami, następnie odcedzona i podana w oliwie skropiona sokiem z cytryny.

Fasolka szparagowa gotowana razem z ziemniakami, następnie odcedzona i podana w oliwie skropiona sokiem z cytryny. Taka fasolka szparagowa z ziemniakami to klasyczny dodatek do obiadu. Moja fasolka z ziemniakami z powodzeniem może jednak być traktowana jako odrębne, wegetariańskie danie. Moim zamysłem było pokazanie Wam, jak jada się na Krecie. Wyspie, na której bardzo często przebywam. Tam do stołu zasiadają całe rodziny, stół zastawia się kilkoma, jeśli nie kilkunastoma małymi talerzami, a na każdym z nich znajduje się inne danie. Każdy nakłada sobie na swój talerz po odrobinie wszystkiego lub po prostu je się sięgając rękami po poszczególne produkty. Jednym z takich talerzy na kreteńskich stołach podczas obiadu może być właśnie taka fasolka szparagowa.

Składniki

300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
2 duże ziemniaki;
1 cytryna;
oliwa extra vergine;
sól;

Fasolka szparagowa z ziemniakami przepis

Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Z fasolki obetnij twardą końcówkę, a następnie pokrój ją w mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do garnka. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj szczyptę soli i nastaw do gotowania. Zarówno fasolka szparagowa, jak i ziemniaki mają zbliżony czas gotowania. Gotuj warzywa zatem tyle, aby stały się miękkie, ale nie rozgotowane. Lepsze są warzywa niedogotowane (no może poza ziemniakami), aniżeli rozciapane. Ugotowane warzywa odcedź i przełóż razem na jeden wspólny talerz.

Skrop fasolkę szparagową i ziemniaki sporą ilością oliwy extra vergine. Ile to jest „sporo”? Kreteńczyk wleje tyle oliwy, aby dno talerza było całkowicie, wyraźnie pokryte oliwą. Ty wlej tyle oliwy, ile uznasz za stosowne.

Skrop warzywa również sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Odstaw talerz z doprawionymi warzywami na kilka minut, aby sok z cytryny i oliwa połączyły się. Dzięki temu powstały sos nieco złagodnieje, to znaczy nie będzie czuć zbyt wyraźnie ani oliwy, ani cytryny. Będzie naprawdę pysznie.

To znakomity dodatek do obiadu, ale może również stanowić pyszny posiłek sam w sobie dla osób nie jedzących mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.


Spróbuj gotowanych warzyw z Krety, poznaj <<przepis na horta>>.


Rekomendowane przepisy