Fasolka szparagowa ziemniaki i jajko sadzone to zestaw obowiązkowy w kuchni polskiej w okresie letnim. Doskonały, prosty i najlepszy obiad, jaki można wyobrazić sobie w czasie, gdy warzywa smakują najlepiej, a kury niosą się, że hej.
Składniki
300 gramów fasolki szparagowej
duże wiejskie jajko
300 gramów młodych ziemniaków
masło
świeży koperek
sól, pieprz
Fasolka ziemniaki jajko czyli przepis na pyszny obiad
Młode ziemniaki oczyść pod bieżącą wodą; jeśli mają już grubszą skórkę wtedy je obierz.
Fasolkę szparagową pozbaw włókien i przekrój w poprzek na połowę.
Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzuć ziemniaki oraz fasolkę, a następnie gotuj warzywa do miękkości 10-15 minut.
Pod koniec gotowania się warzyw na patelni smaż jajko sadzone.
Delikatnie odcedź warzywa, a następnie wrzuć do nich posiekany koperek i trochę masła. Delikatnie wymieszaj warzywa i wyłóż na talerz. Obok warzyw na talerzu połóż jajko sadzone.
Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem oraz mizerią (zobacz <<przepis na mizerię ze śmietaną>>).