Fasolka szparagowa ziemniaki i jajko sadzone to zestaw obowiązkowy w kuchni polskiej w okresie letnim. Dla mnie jest to absolutny hit lata i nie wyobrażam sobie sytuacji, aby taki obiad nie zagościł na moim stole kilka razy w miesiącu. Wszak okres kiedy możemy się cieszyć młodymi ziemniakami i świeżą fasolką szparagową mija bardzo szybko. Fasolka, ziemniaki i jajko to doskonały, prosty i zdecydowanie najlepszy obiad, jaki można wyobrazić sobie w czasie, gdy warzywa smakują najlepiej, a kury niosą się, że hej. A jeśli do tego zestawu dodać szklaneczkę dobrze schłodzonego kefiru, no to klękajcie narody.
Składniki
300 gramów fasolki szparagowej
duże wiejskie jajko
300 gramów młodych ziemniaków
masło
świeży koperek
sól, pieprz
Fasolka ziemniaki jajko czyli przepis na pyszny obiad
Młode ziemniaki oczyść pod bieżącą wodą, nie musisz ich obierać ponieważ młode ziemniaki mają bardzo delikatną skórkę, wyszorowanie ich szczoteczką do warzyw w zupełności wystarczy. Jeśli jednak nie chcesz jeść ziemniaków ze skórką po prostu delikatnie zeskrob ją ostrym nożem. Kiedy ziemniaki mają już grubszą skórkę wtedy je obierz.
Fasolkę szparagowa umyj. pod bieżąca wodą, odkrój z niej końcówki, a następnie pozbaw ją włókien o ile takie są. W młodej fasolce zazwyczaj włókiem nie ma, ale zawsze warto się upewnić. Fasolkę przekrój w poprzek na połowę. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzuć ziemniaki oraz fasolkę, a następnie gotuj warzywa do miękkości. Powinno to zająć nie dłużej niż 15 minut, wszak są to młode warzywa
Kiedy warzywa są już prawie ugotowane usmaż na patelni jajko sadzone, a może i dwa jajka, jeśli masz większy apetyt.
Delikatnie odcedź warzywa, a następnie wrzuć do nich posiekany koperek i trochę masła. Delikatnie wymieszaj warzywa i wyłóż na talerz. Obok warzyw na talerzu połóż jajko sadzone.
Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem oraz mizerią (zobacz przepis na mizerię ze śmietaną).
Wypróbuj mój przepis na szybki obiad, który przygotujesz w 15 minut.