Fasolowa zupa na wędzonej słoninie

Fasolowa zupa na bazie bulionu przyrządzona ze świeżej fasolki, kiełbasy oraz startych warzyw z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Fasolowa zupa na słoninie wędzonej to kolejna moja propozycja na pyszną fasolówkę. I choć tej wędzonej słoninki w samej zupie nie ma za wiele, to jednak jej dodatek zdecydowanie nadaje jej nietuzinkowego smaku. Jak w każdej mojej zupie nie może zabraknąć również warzyw, które w tym przypadku dopełniają całości. Myślę, że dobra fasolówka jesienną i zimową porą to jedno z najlepszych rozwiązań kulinarnych dla wszystkich. Ta w dodatku smakuje wyjątkowo.

Składniki

dwie garści świeżej fasoli
plaster słoniny wędzonej
200 gramów kiełbasy
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
cukinia
marchewka
cebula
1-2 ziemniaki
czosnek
papryka mielona słodka
sól, pieprz

Fasolowa zupa na słoninie wędzonej przepis

Słonina wędzona to kwintesencja mojej zupy fasolowej. Najlepsza będzie węgierska z mangalicy. Wiem, że niełatwo dostać. Ale warto. Gdy jest oryginalna nie trzeba jej wiele, Ot mały plasterek. Jest tak niezwykle aromatyczny, że wystarczy. Uwierz. W tradycyjnej fasolówce musi być kiełbasa. Przeważnie jest to śląska, ale czasem trafi się też choćby kawałek prawdziwej debreczynki węgierskiej, takiej mocno paprykowej. Poezja smaku. Kiełbasę najlepiej pokroić w półplasterki. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ile warzyw? Według uznania.

Fasolę wrzuć do bulionu i gotuj 10 minut. Jeżeli masz fasolę suszoną to oczywiście musisz ją namoczyć wpierw przez noc, a potem dodatkowo podgotować z 30 minut.

Na patelni smaż pokrojoną w drobną kostkę słoninę z półplasterkami kiełbasy. Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni wsyp do niej łyżkę mielonej słodkiej węgierskiej papryki. Zamieszaj dobrze, aby papryka mielona połączyła się z tłuszczem na patelni. Wtedy dolej chochelkę bulionu z gotującej się fasoli.

Teraz wrzuć do zupy przesmażoną kiełbasę ze słoniną oraz starte warzywa. Dodaj sól, pieprz i gotuj zupę kilkanaście minut na niezbyt mocnym ogniu.

Fasolowa zupa niejedno ma imię

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie z 2-3 ząbkami czosnku. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je, zmiażdż wraz z czosnkiem i dodaj do zupy. Nie tylko nadadzą one smak fasolówce, ale także nieco ją zagęszczą. Ugotuj fasolówkę z Prowansji, wypróbuj pyszny <<przepis na zupę fasolową>> z Francji.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *