Figi karmelizowane podane z gęstym, aksamitnym jogurtem greckim to nie lada przysmak. Bez wątpienia to prawdziwy smakołyk, o ile uda Ci się dostać naprawdę dojrzałe figi. Bajecznie byłoby takie figi samodzielnie zerwać z drzewa, ale aby to było możliwe należałoby się przenieść nad basen Morza Śródziemnego. Jeśli nie masz możliwości dostania dojrzałych i soczystych fig w Polsce przygotuj ten deser podczas wakacji w Chorwacji, czy Grecji. Mnóstwo osób spędza swoje letnie wakacje właśnie w tych krajach. A tam fig nie brakuje. Drzewa figowe rosną praktycznie wszędzie, nic tylko sięgnąć dłonią…
Składniki
kilka dojrzałych i soczystych fig najlepiej takich prosto z drzewa
miód
jogurt grecki
Przepis na figi karmelizowane
Oczywiście podstawa tego deseru to dojrzałe, bardzo dojrzałe figi. Takie prosto z drzewa byłyby najznamienitsze. Dojrzałe figi uginają się nawet pod lekkim naciskiem palca. Nie ma natomiast znaczenia jakich fig użyjesz, Czy będą to figi zielone, czy fioletowe, jedne i drugie są wspaniałe w smaku i nadają się do tego deseru. Jogurt też powinien być prawdziwy grecki, a nie typu greckiego. Prawdziwy jogurt grecki zawiera 10% tłuszczu. To również dzięki temu smakuje wybornie.
Dobrze wymieszaj jogurt grecki, a następnie nałóż go do małych kokilek. Rozkrój figi wzdłuż na połowę. Sprawdź, czy któraś z nich nie została już napoczęta przez jakiegoś wielonożnego łakomczucha. Wlej na mały talerz nieco miodu. Niech to będzie Twój najlepszy miód. Połóż połówkę figi wnętrzem na miodzie. Następnie delikatnie obracaj owocem, aby wchłonął całkiem sporo miodu. Zrób podobnie ze wszystkich kawałkami fig.
Tak przygotowane figi będą teraz karmelizowane. W tym celu ułóż je na średnio rozgrzanej patelni wnętrzem do spodu i smaż chwilkę, aby miód zamienił się w delikatną skorupkę. Uważaj, aby nie przypalić miodu. Wyłóż gotowe figi na talerz, a następnie pozwól im nieco przestygnąć.
Figi karmelizowane sposób podania
Ułóż po dwie połówki fig w każdej z kokilek z jogurtem greckim. Całość posyp niewielką ilością świeżego tymianku. Zajadaj ze smakiem.