FIGLMULLER Schnitzel. Jak ubić interes na kotlecie.

sznycel figlmuller

Figlmuller Schnitzel to kotlet gigant. I cóż w tym niezwykłego spytacie? Kotlet gigant natrafić można w wielu restauracjach krajów, gdzie kotlet darzony jest estymą. W Polsce, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, a nawet w północnych Włoszech jada się kotlety wieprzowe dość często. A co to takiego kotlet gigant? No duży kotlet, bardzo duży, ogromny wręcz. Nienaturalnie wielki.

FENOMEN FIGLMULLER SCHNITZEL

Powiem tak. Gdy kelner kładzie przede mną talerz, na którym ilość jedzenia jest ogromna wpadam zawsze w przerażenie i tracę apetyt. Nie znoszę się obżerać, to nie w moim stylu. Ale gdy kelner takiego kotleta na talerzu przede mną postawi to inna rzecz przecież. Rzecz w tym tylko żeby ten kotlet dobry był, bo to o to w tym wszystkim jednak chodzi. Zrobić dobrego kotleta jest łatwo, nie czarujmy się. Dlaczego zatem tak trudno o dobrego schabowego w większości polskich restauracji???

ludzie czekający przed restauracją Figlmuller w Wiedniu
Aby zjeść Figlmuller Schnitzel prawie zawsze trzeba swoje odstać

KRÓLESTWO ZA SCHABOWEGO

O tym, że na „schabowym” można jednak zbić fortunę dwa słowa chciałem. Bo gdy pomysł jest dobry a wykonanie wzorowe to i na zwykłym (choć jednak trochę… niezwykłym) kotlecie da się dobrze zarobić. Przykład? Proszę bardzo. Wiedeńska Restauracja Figlmuller od ponad 110 lat niezmiennie serwuje te same 12 tradycyjnych dań wiedeńskich. Wśród tych dań prym zdecydowanie wiedzie najbardziej znany w całym Wiedniu Figlmuller Schnitzel.  Kotlety od Figlmullera nie należy mylić z Wiener Schnitzel. Ten drugi oryginalny zawsz musi być przygotowywany z cielęciny, zaś nasz kotlet gigant jest wieprzowy. A z jakich składników przyrządzicie ten przysmak dowiecie się ze zdjęcia poniżej.

figlmuller sznycel z Wiednia


JAK ZROBIĆ DOBREGO KOTLETA

Z czegóż zatem znany jest ten sznycel chyba już na całym świecie? Ano po pierwsze ze swojej wysokiej jakości, ponieważ jest przyrządzany ze specjalnie wyselekcjonowanej polędwicy wieprzowej. Takie mięso jest bardzo cieniutko rozbijane na kotleta, a następnie kotlet jest panierowany m.in. w bułce tartej przygotowywanej samodzielnie w Restauracji z najlepszych wiedeńskich kajzerek. Kotlet gigant Figlmuller Schnitzel smaży się bardzo krótko na trzech kolejnych głębokich patelniach w bardzo często zmienianym tłuszczu.


FIGLMULLER SCHNIZTEL CZYLI ROZMIAR JEDNAK MA ZNACZENIE

Przede wszystkim jednak nas kotlet robi furorę z powodu swoich rozmiarów. Figlmuller Schnitzel ma bowiem 30 centymetrów średnicy. Po prostu dużo dobrego jedzenia na dużym talerzu. A do tego najważniejsza austriacka przystawka, czyli sałatka ziemniaczana na kwaśno.

Da się? Da się. Trzeba być tylko albo i aż uczciwym w stosunku do klienta. No i jak widać rozmiar jednak się liczy, jednak bez dobrej techniki ani rusz.

figlmuller sznycel
Dokładnie 30 centymetrów, czyli mnóstwo dobra w postaci cieniutko rozbitego kotleta w delikatnej panierce.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *