Flaczki z kurczaka z imbirem i majerankiem

Flaczki z kurczaka przygotowane z gotowanego w warzywach kurczaka podzielonego na kawałki i podanego w rosołku na zasmażce doprawionym imbirem i majerankiem.

Flaczki z kurczaka de facto flaczkami są jedynie z nazwy. Ponieważ jednak sposób przyprawienia tego dania jest wręcz identyczny, jak w przypadku przygotowywania prawdziwych flaków, stąd ta potrawka z kurczaka znana jest potocznie pod taką właśnie nazwą. Nie każdy jest amatorem flaków, wiele osób jednak bardzo lubi smak takiej potrawki, doprawionej właśnie majerankiem i suszonym imbirem. Zastosowanie zamiast flaków kurczaka daje możliwość tym osobom zajadania się swoim ulubionym daniem.

Składniki

pół wiejskiej kury;
jarzyna, jak do rosołu;
przyprawy, jak poniżej;
1 łyżka zmiażdżonego na grubo w moździerzu pieprzu;
1-2 łyżki suszonego majeranku;
1 łyżeczka suszonego imbiru;
łyżeczka soli;
1 duża marchewka;
duża pietruszka;
mąka pszenna;
masło;

Przepis na flaczki z kurczaka

Porządne flaczki z kurczaka musza mieć dobrą bazę, czyli wywar drobiowy. Potrzeba do tego połowę dobrej, najlepiej wiejskiej kury oraz duży pęczek włoszczyzny, jak do rosołu. Oprócz tego ja dodaję również nieco świeżego imbiru, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek i suszony, mielony imbir.

Kurczaka podziel na kawałki, drób i warzywa włóż do dużego garnka. Dodaj pokrojony w plasterki nieduży kawałek świeżego imbiru, liście laurowe, ziele angielskie oraz opaloną nad gazem lub na suchej patelni cebulę. Całość zalej zimną wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Do garnka wsyp 1 łyżkę zmiażdżonego (na grubo) w moździerzu pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku, 1 łyżeczkę suszonego imbiru oraz 1 łyżeczkę soli (mniej więcej). Gotuj zupę do miękkości kurczaka, nie krócej jednak niż 45 minut. Oczywiście najlepszy efekt uzyskasz gotując wywar na bardzo małym ogniu, rosół powinien ledwie pyrkać.

Porada-> na rosół do flaczków należy wybrać stosunkowo młodą kurę

Użycie niezbyt starej kury do przygotowania rosołu do flaczków spowoduje, że mięso zmięknie w miarę szybko, ale rosół zdąży w tym czasie naciągnąć wystarczająco dobrze smak.

Gdy kurczak jest już miękki wyjmij go z wywaru i pozostaw, aby nieco przestygł. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój je w kawałki, jakie lubisz. Rosół zaś odcedź i przelej przez gazę, aby pozbyć się zbędnych nieczystości. Czysty, przecedzony wywar przelej do garnka, doprowadź go do wrzenia, a następnie wrzuć do niego starte na dużych oczkach tarki surowe marchewkę i pietruszkę (po 1 lub 2 sztuki). Dodaj do zupy pokrojonego kurczaka i dopraw dodatkowo łyżeczką suszonego majeranku. Pozostaw zupę na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotuj zasmażkę.

Flaczki z kurczaka sposób doprawienia

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, gdy masło się prawie roztopi wrzuć na patelnię 2 kopiate łyżki mąki. Mieszaj systematycznie całość, aż składniki połączą się. Gdy zasmażka nieco się przyrumieni (mąka musi się przesmażyć, inaczej pozostanie surowa, niejadalna) wlej do niej 1 lub 2 chochelki wywaru z flaczków. Mieszaj dość intensywnie, aby składniki połączyły się i nie powstały grudki. Gdy po chwili zasmażka zgęstnieje wlej ją do flaczków. Dopraw flaczki, czym potrzeba: majerankiem, suszonym imbirem, solą, pieprzem. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem, flaczki z kurczaka są gotowe.


Wypróbuj także przepis na klasyczne flaki wołowe. Poznaj również niezwykły przepis na kiszone cytryny czyli idealny dodatek do duszonych mięs.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *