Flaczki z kurczaka de facto flaczkami są jedynie z nazwy. Ponieważ jednak sposób przyprawienia tego dania jest wręcz identyczny, jak w przypadku przygotowywania prawdziwych flaków, stąd ta potrawka z kurczaka znana jest potocznie pod taką właśnie nazwą. Nie każdy jest amatorem flaków, wiele osób jednak bardzo lubi smak takiej potrawki – doprawionej właśnie majerankiem i suszonym imbirem. Zastosowanie zamiast flaków kurczaka daje możliwość tym osobom zajadania się swoim ulubionym daniem.
Składniki
pół wiejskiej kury;
jarzyna, jak do rosołu;
przyprawy, jak poniżej;
1 łyżka zmiażdżonego na grubo w moździerzu pieprzu;
1-2 łyżki suszonego majeranku;
1 łyżeczka suszonego imbiru;
łyżeczka soli;
1 duża marchewka;
duża pietruszka;
mąka pszenna;
masło;
Przepis na flaczki z kurczaka
1. Porządne flaczki z kurczaka musza mieć dobrą bazę, czyli wywar drobiowy. Potrzeba do tego połowę dobrej, najlepiej wiejskiej kury oraz duży pęczek włoszczyzny, jak do rosołu. Oprócz tego ja dodaję również nieco świeżego imbiru, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek i suszony, mielony imbir.
2. Kurczaka podziel na kawałki; drób i warzywa włóż do dużego garnka. Dodaj pokrojony w plasterki nieduży kawałek świeżego imbiru, liście laurowe, ziele angielskie oraz opaloną nad gazem lub na suchej patelni cebulę. Całość zalej zimną wodą, aby przykryła wszystkie składniki.
3. Do garnka wsyp 1 łyżkę zmiażdżonego (na grubo) w moździerzu pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku, 1 łyżeczkę suszonego imbiru oraz 1 łyżeczkę soli (mniej więcej…).
4. Gotuj zupę do miękkości kurczaka, nie krócej jednak niż 45 minut. Oczywiście najlepszy efekt uzyskasz gotując wywar na bardzo małym ogniu – rosół powinien ledwie pyrkać.
Porada-> na rosół należy wybrać stosunkowo młodą kurę, aby mięso zmiękło w miarę szybko, ale rosół zdążył w tym czasie naciągnąć wystarczająco dobrze.
5. Gdy kurczak jest już miękki wyjmij go z wywaru i pozostaw, aby nieco przestygnął. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój je w kawałki, jakie lubisz. Rosół zaś odcedź i przelej przez gazę, aby pozbyć się zbędnych nieczystości.
6. Czysty, przecedzony wywar przelej do garnka; doprowadź go do wrzenia, a następnie wrzuć do niego starte na dużych oczkach tarki surowe marchewkę i pietruszkę (po 1-2 sztuki).
7. Dodaj do zupy pokrojonego kurczaka i dopraw dodatkowo łyżeczką suszonego majeranku. Pozostaw zupę na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotuj zasmażkę.
Zasmażka do flaczków z kurczaka
8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła; gdy masło się prawie roztopi wrzuć na patelnię 2 kopiate łyżki mąki. Mieszaj systematycznie całość, aż składniki połączą się.
9. Gdy zasmażka nieco się przyrumieni (mąka musi się przesmażyć, inaczej pozostanie surowa, niejadalna) wlej do niej 1-2 chochelki wywaru z flaczków. Mieszaj dość intensywnie, aby składniki połączyły się i nie powstały grudki.
10. Gdy po chwili zasmażka zgęstnieje wlej ją do flaczków. Dopraw flaczki, czym potrzeba: majerankiem, suszonym imbirem, solą, pieprzem… Doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem – flaczki z kurczaka są gotowe.
Poznaj niezwykły <<przepis na kiszone cytryny>> czyli idealny dodatek do duszonych mięs.