Flaki wołowe mojej teściowej

Flaki wołowe oczyszczone i gotowane w wywarze mięsnym, a następnie krojone, doprawione majerankiem i imbirem, a następnie zaciągnięte zasmażką na smalcu.

Flaki wołowe oczyszczone i gotowane w wywarze mięsnym, a następnie krojone, doprawione majerankiem i imbirem i zaciągnięte zasmażką na smalcu. Jeśli nie jesteś amatorem takiego jedzenia to nie czytaj dalej, ponieważ i tak Cię pewnie nie zachęcę do wypróbowania tego dania. Jeśli jednak lubisz nowości kulinarne i nie masz żadnych uprzedzeń do jedzenia podrobów zwierzęcych to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Flaki wołowe przygotowane według tej receptury to najlepsze flaki, jakie kiedykolwiek jadłem.

Składniki

1-1,5 kg flaków wołowych
500 gramów mięsnych kości wołowych lub szpondru wołowego
marchewka
pietruszka
połowa selera korzeniowego
cebula
3 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki imbiru suszonego
Kucharek (vegeta) do smaku (opcja)
sól, pieprz

Przepis na flaki wołowe

Flaki wypłucz w wodzie z octem, następnie odcedź, zalej zimną wodą i gotuj razem z kośćmi 5 minut. Po wskazanym powyżej czasie odlej wodę. Flaki pokrój w paski, a następnie zalej nową wodą, dodaj jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dodaj również kości lub mięso, drobno pokrojoną cebulę i gotuj flaki wołowe do miękkości.

Gdy flaki są miękkie wyjmij jarzyny i mięso z garnka, a następnie dodaj mielony imbir, suszony majeranek i vegetę do smaku. Zrób zasmażkę drugiego stopnia koniecznie na smalcu. Następnie całość zagotuj i dodaj opcjonalnie pokrojoną ugotowaną marchewkę. Pozostałe warzywa z gotowania oraz mięso i kości nie są potrzebne do podania z flakami wołowymi.

Na koniec spróbuj i dopraw do smaku tym, co według Ciebie należy dodać aby Twoje flaki wołowe rzucały na kolana.


Wypróbuj także <<przepis na flaczki z kurczaka>>. Również będą smakować.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *