Flaki wołowe mojej teściowej

Flaki wołowe oczyszczone i gotowane w wywarze mięsnym, a następnie krojone, doprawione majerankiem i imbirem, a następnie zaciągnięte zasmażką na smalcu.

Flaki wołowe oczyszczone i gotowane w wywarze mięsnym, a następnie krojone, doprawione majerankiem i imbirem i zaciągnięte zasmażką na smalcu. Jeśli nie jesteś amatorem takiego jedzenia to nie czytaj dalej, ponieważ i tak Cię pewnie nie zachęcę do wypróbowania tego dania. Jeśli jednak lubisz nowości kulinarne, a właściwie klasykę polskiej kuchni, i nie masz żadnych uprzedzeń do jedzenia podrobów zwierzęcych to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Flaki wołowe przygotowane według tej receptury to najlepsze flaki, jakie kiedykolwiek jadłem.

Składniki

1-1,5 kg flaków wołowych, oczyszczonych i wstępnie obgotowanych
500 gramów mięsnych kości wołowych lub szpondru wołowego
marchewka
pietruszka
połowa selera korzeniowego
cebula
3 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki imbiru suszonego
Kucharek (vegeta) do smaku (opcja)
sól, pieprz

Przepis na flaki wołowe

Kości wołowe lub szponder dobrze umyj i włóż do sporego garnka. Flaki wypłucz w wodzie z octem, następnie odcedź, dodaj do garnka z kośćmi wołowymi, zalej zimną wodą. Całoś  gotuj  5 minut od momentu kiedy woda zawrze. Po wskazanym powyżej czasie odlej wodę. A flaki i kości ponownie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie odcedź flaki i kości. Flaki pokrój w paski, a następnie zalej świeżą, zimną wodą, dodaj jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dodaj również wstępnie obgotowane kości lub mięso, drobno pokrojoną cebulę i gotuj flaki wołowe do miękkości. Może to zająć około godziny. Aby się upewnić czy flaki są już miękkie najlepiej jest ich spróbować. Próbując flaki, najlepiej skosztuj dwóch różnych kawałków. Flaki mogą być mieszane i czas ich gotowania może się różnić.

Gdy flaki są miękkie wyjmij jarzyny i mięso z garnka, a następnie dodaj mielony imbir, suszony majeranek i vegetę do smaku. Zrób zasmażkę drugiego stopnia koniecznie na smalcu. Następnie całość zagotuj i dodaj opcjonalnie pokrojoną ugotowaną marchewkę. Pozostałe warzywa z gotowania oraz mięso i kości nie są potrzebne do podania z flakami wołowymi.

Na koniec spróbuj i dopraw do smaku tym, co według Ciebie należy dodać aby Twoje flaki wołowe rzucały na kolana.


Wypróbuj także przepis na flaczki z kurczaka. Również będą smakować.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *