Frytki domowe chrupiące ale puszyste

Frytki domowe przygotowane z pokrojonych w podłużne kawałki ziemniaków dwukrotnie smażonych w głębokim tłuszczu.

Frytki domowe przemawiają do mnie, jak mało co. Generalnie nie przepadam za frytkami no chyba, że są zrobione w domu, z dobrych ziemniaków, we właściwy sposób. Podaję sprawdzony przepis na naprawdę doskonałe frytki domowe z własnej kuchni. I takie frytki to ja rozumiem. Dwie zasady, aby frytki były, jak należy: użyj naprawdę dobrych ziemniaków (najlepsze odmiany to Flaming, Irga, Irys, Orlik czy Sante) i smaż frytki dwukrotnie we właściwych temperaturach. Efekt końcowy Cię zaskoczy, pewnie już nigdy więcej nie zjesz frytek „na mieście” Ale pamiętaj, że bez dobrych ziemniaków nie ma dobrych frytek.

Składniki

kilka (5-6 sztuk) dużych ziemniaków odmiany idealnej na frytki;
2 łyżeczki cukru;
3-4 kostki smalcu wieprzowego;

Przepis na frytki domowe

Obierz 5-6 dużych ziemniaków, najlepiej o zbliżonych rozmiarach. Dobrze opłucz je pod bieżącą wodą. Z ziemniaków wykrawaj frytki, idealnie, aby były zbliżonych rozmiarów i grubości. Ziemniaki są tanie, więc nie oszczędzam i mam przy krojeniu frytek sporo strat. Odpadki te gotuję jednak w niewielkiej ilości wody i zjadam jako puree. Pokrojone we frytki ziemniaki przepłucz, przełóż do garnka lub innego naczynia, zalej zimną wodą i wsyp 2 łyżeczki cukru (ten doskonale skarmelizuje się podczas smażenia, frytki będą przez to chrupkie).

Po upływie około 15 minut wyjmij frytki z posłodzonej wody i bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (to bardzo ważne!).

W innym garnku rozgrzej 3-4 kostki smalcu wieprzowego i rozgrzej go do temperatury 160 stopni (termometr niezwykle wskazany). Jeżeli masz możliwość smaż frytki na najlepszym tłuszczu do tego celu, czyli na łoju wołowym. Smaż frytki przez około 4 minuty, aż staną się miękkie w środku (frytki nie mogą się zrumienić, jeśli tak się dzieje, to znaczy, że tłuszcz jest zbyt gorący). Bardzo ważne, aby nie smażyć jednorazowo za dużej ilości frytek, muszą one swobodnie pływać w garnku podczas smażenia.

Frytki domowe drugie smażenie

Wyjmij frytki z garnka, rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia. W międzyczasie podkręć gaz pod garnkiem ze smalcem, aby uzyskać temperaturę tłuszczu 190 stopni. Smaż frytki kilkadziesiąt sekund, aż zrumienią się do pożądanego koloru i staną się chrupkie. Usmażone frytki odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj od razu delikatnie posypane solą.


Kliknij po <<przepis na ziemniaki zapiekane z chilli>>. Fenomenalna sprawa, przepis sprawdzony wielokrotnie. Być może zainteresują Cię również fenomenalne <<kanapki szwedzkie>>, które łatwo przygotujesz we własnej kuchni.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *