Galaretka drobiowa przepis smakowity

Galaretka drobiowa przygotowana z kurczaka gotowanego z warzywami, po ugotowaniu podzielonego na kawałki, umieszczonego w filiżankach i zalanego bulionem z żelatyną.

Galaretka drobiowa zrobiona według mojego przepisu udowadnia, że zamiast kupować galaretki w sklepach dużo lepiej jest przyrządzić je samodzielnie. Tylko wtedy dokładnie wiesz, co jesz, a ilość „wsadu” zależy od Ciebie, a nie od widzimisię producenta. I choć przyrządzenie galaretki wymaga nieco czasu to jakość i smak wynagradza wszystko. Pewnie wiele osób przyrządza doskonałe galaretki drobiowe na swój sposób. Moja galaretka drobiowa jest najprostsza z możliwych, ponieważ uwielbiam smak rosołu i kurczaka. Z tego powodu nie dodaję do niej właściwie nic więcej.

Składniki

1 nieduży kurczak;
jarzyny, jak do rosołu;
żelatyna;
1-2 wiejskie jajka;
dwie garści zielonego groszku;
sól, pieprz;

Galaretka drobiowa przepis

Pokrój na ćwiartki niedużego kurczaka, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gdy woda się zagotuje skręć gaz do minimum, dodaj jarzyny, jak do rosołu, podpaloną cebulę oraz przyprawy (ja daję do rosołu na galaretkę pieprz kolorowy w ziarnach, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie). Gotuj rosół, aż kurczak będzie miękki (około 80 minut).

Wyjmij ugotowanego kurczaka, pozbaw skóry, oddziel mięso od kości i drobno pokrój. Rosół przecedź dokładnie, najlepiej przez gazę tak, aby pozostał klarowny płyn. Rosołu powinno być około 1 litra. Do gorącego, przecedzonego rosołu dodaj 2 łyżki żelatyny, czytaj opakowanie, każda żelatyna może mieć inne wskazania ilościowe. Dobrze wymieszaj wszystko, aby żelatyna rozpuściła się całkowicie. Odstaw rosół na bok, aby lekko przestygnął.

Do małych filiżanek włóż na spód po plasterku gotowanego jajka oraz kilkanaście ziarenek groszku konserwowego. Do każdej z filiżanek nałóż niewielką ilość mięsa, a na wierzch rozłóż po plasterku gotowanej w rosole marchewki oraz ponownie trochę groszku. Wypełnij filiżanki mięsem aż po wierzch i zalej wszystko rosołem. Gdy galaretki przestygną wstaw je do lodówki, aby stężały.

Galaretka drobiowa sposób podania

Najlepiej smakuje polana sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub (jak drzewiej bywało) octem spirytusowym. No i odrobina pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli nie zaszkodzi.


Wypróbuj znakomity <<przepis na zimne nóżki>>, czyli galaretę wieprzowa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *