Galaretka wieprzowa z golonki czyli zimne nóżki

Galaretka wieprzowa przygotowana z nóżek wieprzowych i golonki wieprzowej gotowanych z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw.

Galaretka wieprzowa przygotowana z nóżek wieprzowych i golonki wieprzowej gotowanych razem z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw. Taka galaretka wieprzowa to absolutna klasyka polskiej kuchni, rzecz święta, kultowa, bez względu na panujący w kraju ustrój. Ta być może nieco zapomniana dzisiaj przystawka znana jest również pod sympatyczną nazwą zimne nóżki. W dzisiejszych czasach jest raczej odsądzana od czci przez dietetyków, moim zdaniem całkowicie niesłusznie. Mięso z golonki jest pyszne i wcale nietłuste, a zawarty w chrząstkach nóżek wieprzowych kolagen jest niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście jeśli zjesz do tego skórę i tłuszcz golonki to zupełnie inna bajka. Jak zawsze słuchaj swojego rozumu. Jedna galaretka wieprzowa vel zimne nóżki na miesiąc w okresie zimowym nie zaszkodzi Ci, a z pewnością podziękują Ci Twoje kości na starość.

Składniki

2 nogi wieprzowe;
1 golonka;
3 listki laurowe;
5 do 6 kulek ziela angielskiego;
1 do 2 łyżeczek pieprzu w ziarnach;
duża pietruszka;
nieduża marchewka;
1 cebula;
kawałek selera;
natka pietruszki;
sól gruboziarnista;

Galaretka wieprzowa przepis

Podstawowe składniki mojej galaretki to dwie nogi wieprzowe i jedna golonka. Nogi wieprzowe ważyły 800 gramów, golonka zaś 450 gramów. Takie proporcje wystarczą na trzy duże galaretki. Ze względu na długi czas przygotowania zimnych nóżek możesz oczywiście zwiększyć proporcjonalnie ilość i nóg, i golonek tak, aby zrobić więcej galaretek.

Nogi i golonkę dokładnie oczyść, a w razie, gdy posiadają resztki szczeciny opal delikatnie nad ogniem. Przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wody nie musi być dużo, jedynie tyle, aby przykryła mięso. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij powstałe szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę.

Po godzinie gotowania mięsa wrzuć do garnka 3 liście laurowe, 5 do 6 kulek ziela angielskiego, a także lekko roztarty w moździerzu pieprz. Gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu.

Podczas gdy mięso się gotuje przygotuj warzywa do zimnych nóżek. Są to duża pietruszka, nieduża marchewka, cebula, kawałek selera, natka pietruszki, sól gruboziarnista.

Po upływie w sumie dwóch godzin gotowania wrzuć do garnka warzywa (cebulę uprzednio obierz i opal nad ogniem, jak do rosołu). Dodaj również sól (1 do 2 łyżeczek). Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Pod koniec gotowania spróbuj wywaru, jeśli potrzeba dopraw go jeszcze solą, pieprzem itp.

Porada-> ostateczny czas gotowania golonki uzależniony jest od wielu czynników. Kontroluj jej miękkość co pół godziny.

Po około 3 godzinach gotowania łącznie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Jeśli tak jest wyjmij golonkę i nogi i przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia. Nie podjadaj, bo braknie golonki na galaretkę.

Podczas gdy mięso stygnie wyjmij z garnka warzywa pozostawiając jedynie marchewkę. Powstały kleisty wywar przecedź dokładnie przez gazę.

Lekko przestudzone nogi i golonkę pozbaw skóry (choć nieco tejże jednak zwykle pozostawiam), kości i tłuszczu (ten wyrzucam w całości). Oprócz mięsa koniecznie pozostaw wszystkie chrząstki, są cenniejsze, jak mięso! Mięso posiekaj na drobniejsze kawałki. Na dnie małych miseczek rozłóż po plasterku marchewki z gotowania, wrzuć przesiekane mięso z chrząstkami i zalej wywarem. Na wierzchu rozłóż również po plasterku marchewki (galaretkę możesz alternatywnie przyrządzić w jednym płaskim, szerokim i niskim naczyniu, będzie szybciej). Galaretka wieprzowa vel zimne nóżki jest gotowa. Teraz koniecznie musi spędzić w lodówce dobrych kilka godzin.

Galaretka wieprzowa sposób podania

Idealnie smakuje podawana z octem i cebulą posiekaną w drobną kostkę lub piórka. Znakomitymi dodatkami są ogórki kiszone (oczywiście najlepiej takie domowej roboty) na kromce wiejskiego chleba oraz szklaneczka czegoś mocniejszego. Myślę, że taki zestaw wzbudziłby zachwyt na całym świecie, nie mamy się czego wstydzić.


Galaretka z kurzych łapek przepis na wskroś smakowity, koniecznie wypróbuj. Wypróbuj również przepis na golonka pieczona z ziemniakami i groszkiem. Proste i pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *