Gęś pieczona to pozycja obowiązkowa na polskich stołach na dzień 11 listopada każdego roku. To dzień św. Marcina i Dzień Niepodległości Polski. Jak tu nie uszanować tradycji i takiej historycznej daty bez gęsi? Nie przystoi drodzy Rodacy, nie przystoi. Uwielbiam gęś. Uważam, że gęś pieczona wciąż jest niedoceniania, a tłumaczenie jej braku na stole wysoką ceną zakupu jest moim zdaniem nieuzasadnione. Trzeba szukać okazji w sklepach, aby którejś pięknej zimowej niedzieli delektować się jej pysznym mięsem. Przygotowałem gęś bez farszu, ponieważ nie przepadam za nim zarówno w gęsiach, jak i kaczkach.
Składniki
gęś owsiana o wadze około 5 kilogramów
majeranek suszony
masło 100-150 gramów
krem balsamiczny
mąka
sól, pieprz
Gęś pieczona cała przepis
Zacznijmy od rzeczy najważniejszej, czyli od gęsi. Ja zazwyczaj kupuję gęś mrożoną i zawsze jest to gęś owsiana rasy biała kołudzka (dowiedz się co to jest gęś biała kołudzka). Przed pieczeniem gęś należy oczywiście rozmrozić. Aby gęś rozmrozić prawidłowo przełóż ptaka z zamrażalnika do lodówki 2 dni przed jego planowanym pieczeniem, aby rozmrażał się powoli. W dniu pieczenia rano wyjmij rozmrożoną gęś z lodówki i pozostaw ją jeszcze na wierzchu przez 3 godziny.
Gęś pozbaw podrobów (zwykle znajdują się w woreczku w jej wnętrzu), a także usuń sadełko. Z podrobów możesz zrobić farsz, a sadełko pokrój w grubą kostkę. Pokrojone sadełko przełóż do gęsiarki.
Jak przyprawić gęś
Aby przyprawić gęś bardzo dobrze ją umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Teraz gęś posyp solą, pieprzem i sporą ilością suszonego majeranku. Przyprawy bardzo dokładnie wetrzyj w mięso. Przyprawione mięso przełóż do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego.
Jak upiec gęś
Na wierzchu gąski rozłóż niewielkie kawałeczki masła, dzięki czemu co jej mięso finalnie będzie bardziej soczyste. Gęsiarkę przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W takiej wysokiej temperaturze piecz gęś przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz mięso przez kolejne 2 godziny.
Czynimy skórkę gęsi chrupiącą i rumianą
Po 2,5 godzinach pieczenia otwórz piekarnik i odkryj gęsiarkę. Mięso powinno już być delikatnie przyrumienione. Polej wytopionym tłuszczem, a następnie przykryj i piecz kolejną godzinę. Po upływie tego czasu ponownie polej gęś tłuszczem. Piecz kolejną godzinę, jeżeli chcesz, aby mięso było bardzo miękkie. Na ostatnie pół godziny pieczenia odkryj gęsiarkę i polej gęś wytopionym tłuszczem.
Idealnie dla mnie upieczona 5 kg gęś wymaga łącznie 4,5 godziny pieczenia (30 minut w temperaturze 220 stopni i 4 godziny w temperaturze 160 stopni). Pamiętaj, aby wytopiony z gęsi tłuszcz zlać do słoika, ostudzić i przechowywać w lodówce.
Porada-> gęsi smalec jest niezastąpiony w kuchni i medycynie naturalnej.
Gęś po upieczeniu powinna chwilkę „odpocząć”. W tym czasie zlej delikatnie tłuszcz do słoików, a pozostały „smaczek” przelej do małego rondelka. Dolej do niego łyżeczkę kremu balsamicznego, zagotuj. Zagęść łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dopraw do smaku (poznaj przepis na gęsie udka pieczone, aby dowiedzieć się dokładnie jak zrobić pyszny sos).
Gęś pieczona sposób podania
Świetnie komponuje się na talerzu z różnymi dodatkami. Ideałem będą kluski śląskie lub kasza, a także buraki zasmażane lub modra kapusta.