Gęsie nogi pieczone z majerankiem i czosnkiem

Gęsie nogi przyprawione solą, pieprzem i suszonym majerankiem, a następnie wolno pieczone.

Gęsie nogi pieczone jak to możliwe najprościej to moja odpowiedź na różne dziwactwa, które znaleźć można naokoło poszukując ciekawego sposobu na przyrządzenie gęsiny. Tak, wiem, sam prezentuję na swojej stronie różne pomysły na przyrządzenie tego znakomitego mięsa. I nie rezygnuję z tego, bo to znakomity sposób na gęsinę od święta. Ale na taki zwyczajny, niedzielny obiad, taki co to wysiłku od nas nie wymaga to gęsie nogi pieczone na sposób najprostszy z możliwych są po prostu „the best”. Umyć, przyprawić, upiec. Wymagana jedynie cierpliwość. A smak? Mistrzostwo świata. Jeden, jedyny warunek. Gęsie nogi z gęsi młodej, owsianej. Dostać trudniej, ale jak zjesz zrozumiesz, dlaczego warto.

Składniki

2 gęsie nogi o wadze około 450 gramów każda;
suszony majeranek;
2 ząbki czosnku (opcja);
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na gęsie nogi pieczone

Kup gęsie nogi z gęsi owsianej, młodej, najlepiej rasy biała kołudzka (dowiedz się co to jest gęś biała kołudzka owsiana). Mięso umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i natrzyj solą, pieprzem dodaj również sporo suszonego majeranku. Możesz również natrzeć gęsie nogi czosnkiem. Ja tym razem jednak zastosowałem absolutne minimum.

Ułóż gęsie nogi w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij gęsinę, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, wstaw naczynie z mięsem z powrotem do piekarnika i piecz 1 godzinę.

Teraz powinien pojawić się już pierwszy tłuszcz wytopiony z gęsich nóg. Polej nim nogi i piecz dalej. Temperatura wciąż 180 stopni, mięso przykryte pokrywką lub folią aluminiową.

Przed upływem 2 godzin nawet nie próbuj wbijać widelca w mięso. Będzie dalej twarde, a wbity widelec upuści cennych soków z mięsa. Bez sensu. To, że mięso zaczyna odchodzić od kości to dobry znak. Piecz dalej cierpliwie. Mniej więcej co pół godziny polewaj mięso wytopionym z gęsich nóg tłuszczem.

Gęsie nogi wymagają ponad 2 godzin pieczenia i regularnego polewania wytapiającym się tłuszczem. Twoja cierpliwość jednak opłaci się, o czym przekonasz się już wkrótce.

Porada-> gęsina wymaga czasu i cierpliwości w przygotowaniu. Nic więcej. W zamian otrzymasz danie absolutnie wyjątkowe.

Po około 2,5 godzinach gęsie nogi pieczone powinny być miękkie, jak należy. Zdejmij wtedy pokrywkę lub folię aluminiową. Wstaw gęś na górną półkę i ustaw piekarnik na grilla od góry, aby zrumienić gęś. Mięso jest miękkie, ale musi też pięknie wyglądać i mieć chrupiącą skórkę .

Gęsie nogi pieczone smakują lepiej, niż można to sobie wyobrazić. Żadnych trików, żadnych cudów, a efekt znakomity, tylko cierpliwość i czas. No i ten smak gęsiny, wyborny. W prostocie siła, o ile mięso jest jakościowo, jak należy. A do gęsich nóg na przykład buraczki, a makaron gęsim tłuszczykiem polany. Dziękuję za uwagę.


Poznaj przepis na gęś pieczona w całości.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *