Gęsie udka pieczone z ciemnym sosem podane

Gęsie udka marynowane w ziołach, a następnie pieczone z majerankiem podane z sosem własnym z dodatkiem octu balsamicznego.

Gęsie udka pieczone to bez wątpienia przysmak jakich mało. Większość osób, dla których przyrządzam gęsinę pod jakąkolwiek postacią jest nią zachwycona. I to bynajmniej nie przez moje jakieś nadzwyczajne umiejętności kucharskie. Gęsina po prostu smakuje wybornie. Jedynym wymogiem przy przygotowywaniu tego mięsa jest cierpliwość, bowiem gęsina wymaga czasu. Taką 5 kilogramową gęś piec należ ponad 4 godziny, nogi zaś nawet 2,5 godziny. W niniejszym przepisie udka jak udka, ale sos do nich nadaje daniu królewskiego szlifu. Zachęcam.

Składniki

2 gęsie nogi o wadze 450 gramów każda
świeży majeranek
suszony majeranek
ciemny sos sojowy
ocet balsamiczny
miód spadziowy iglasty
skrobia ziemniaczana (opcja)
sól, pieprz

Przepis na gęsie udka pieczone

Gęsie udka umyj i osusz dokładnie. Następnie natrzyj je solą, obłóż gałązkami świeżego majeranku i włóż do szklanej miski. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na cała noc aby dobrze przeszły aromatem.

Na drugi dzień wyjmij udka z lodówki, zdejmij z miski folię i pozostaw gęś na 1 godzinę na wierzchu. Następnie usuń majeranek. Mięso posyp świeżo zmielonym pieprzem. Gęsie udka ułóż skórą do góry na kratce położonej na brytfance. Brytfankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15 do 20 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni.

Udka natrzyj obficie suszonym majerankiem z obu stron i połóż na kratce skórą w dół. Owiń luźno mięso na kraje folią aluminiową aby je zabezpieczyć przed wysuszeniem i wstaw do piekarnika.Do brytfanki wlej 2 szklanki gorącej woda. Woda będzie panować, przez co mięso będzie bardziej soczyste. Piecz mięso do miękkości; może to zająć nawet 2,5 godziny. Wskazana cierpliwość. Podczas pieczenia mięso mniej więcej co pół godziny polewaj tłuszczem zebranym na dnie brytfanki.

Gęsie udka pieczone są gotowe, gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmij z mięsa folię aluminiową, aby ładnie się zrumieniło.

Jeżeli mięso jest gotowe, ale nadal wymaga lepszego zrumienienia przełóż brytfankę na górną półkę, podkręć temperaturę piekarnika do 220 stopni i piecz gęsie udka 5 do 10 minut aby je ładnie zrumienić. Na koniec wyjmij gęsie udka z piekarnika i połóż na talerz.

Porada-> podczas rumienienia cały czas obserwuj gęsie udka pieczone, aby ich nie przypalić

Przykryj dość luźno pieczone udka folią aluminiową i pozostaw, aby nieco odpoczęły.

W tym czasie przygotuj sos.

Do brytfanki z sokami z pieczenia wlej odrobinę gorącej wody i plastikową łopatką zeskrob delikatnie pozostałości mięsa. Odparuj nieco wodę. Zawartość brytfanki zlej do małego garnuszka i pozostaw na kilka minut bez ruchu, przez co gęsi tłuszcz ułoży się na powierzchni, na dnie zaś pozostanie tzw. „smaczek”.

Delikatnie zlej tłuszcz gęsi do małego słoiczka. Będzie Ci służyć do smażenia i jako dodatek do wielu dań. To znakomity, aromatyczny dodatek np. do kasz (zobacz więcej: gęsi smalec właściwości i zastosowanie).

Pozostały na dnie garnuszka „smaczek” przelej do rondelka i wlej do niego nieco gorącej wody. Zagotuj. Dopraw sos 2 łyżeczkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką sosu sojowego. Miód wspaniale zrównoważy kwaśny smak octu balsamicznego i słoność sosu sojowego. Obu składników dodaj według własnego uznania. Buduj smak sosu zawsze według własnych upodobań.

Porada-> ja używam bardzo ciemnego, prawdziwego sosu sojowego, który jest bardzo, bardzo ciemny. Dzięki temu kolor mojego sosu jest obłędny.

Jeżeli uznasz, że Twój sos jest za rzadki możesz go zagęścić rozpuszczając 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody. Wlewając skrobię do sosu cały czas mieszaj, a po kilku sekundach sos zgęstnieje. Pamiętaj jednak, że dodając za dużo skrobi całkowicie pozbawisz sos smaku. Sos jest gotowy.

Oddziel teraz mięso od kości i podziel je na dowolnej wielkości kawałki.

W międzyczasie możesz przygotować placek z ciasta, jak na kluski śląskie, który jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów. Również  do gęsiny pasuje idealnie (zobacz przepis na kluski śląskie smażone). Podawaj np. z kluskami śląskimi lub plackiem, jak powyżej. Jako dodatek świetnie pasować będzie  modra kapusta lub buraki czerwone zasmażane. Nie powinno braknąć również żurawina do mięsa.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *