Gicz cielęca pieczona soczysta i delikatna

Soczysta gicz cielęca przyprawiona ziołami prowansalskimi, a następnie wolno pieczona.

Soczysta gicz cielęca przyprawiona ziołami prowansalskimi, a następnie wolno pieczona. Taka gicz cielęca pieczona to prawdziwy rarytas. I choć tania nie jest, to jej kruchość po upieczeniu i charakterystyczny smak wywołują uśmiech zadowolenia na twarzach biesiadników. Gicz cielęca to część tylnej ćwierćtuszy, ale nie jest to tzw. twardy element. Mięso jest soczyste, lekko tłustawe, klejące się. Z tego względu często przyrządza się z niego wywar. W moim przepisie pokażę Wam, jak prosto i łatwo upiec gicz. Jej smak pozostanie na długo w pamięci. Szczególnie, gdy tak upieczoną gicz podasz z młodą kapustą zasmażaną. Tej ostatniej rekomendować chyba nie trzeba.

Składniki

gicz cielęca o wadze 1,8 kilograma;
suszone zioła prowansalskie;
suszony cząber;
oliwa z oliwek;
sól;

Gicz cielęca pieczona przepis

Umyj dokładnie gicz pod bieżącą wodą, a następnie starannie osusz ręcznikami papierowymi. Do miski wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wsyp również po 2-3 łyżeczki suszonego cząbru i suszonych ziół prowansalskich. Dodaj 1-2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, a następnie starannie wmasuj ją w każdy zakamarek giczy. Postaraj się, aby każdy skrawek mięsa pokryty został marynatą.

Włóż gicz do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i podlej mięso szklanką gorącej wody (jeżeli wlejesz zimną wodę naczynie może pęknąć). Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw je z powrotem do piekarnika.

Po 45 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie odwróć mięso i znowu polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Wstaw gicz do piekarnika na kolejne 30 minut.

Podczas gdy mięso się piecze przygotuj młodą kapustę zasmażaną (młoda kapusta zasmażana).

Gicz cielęca pieczona sposób pieczenia

Mięso powinno już być lekko rumiane i miękkie. Teraz trzeba wzmocnić jego kolor i bynajmniej nie chodzi mi o jego bejcowanie. Wyjmij naczynie, odwróć mięso na stronę, którą będziesz je serwować, polej sosem z pieczenia i wstaw naczynie do piekarnika na 20 minut podkręcając temperaturę do 180 stopni. Tym razem nie przykrywaj naczynia pokrywką ponieważ zależy nam, aby mięso pięknie się zrumieniło.

Reasumując: 15 minut w 225 stopniach, 105 minut w 150 stopniach, a na koniec 20 minut w 180 stopniach. Mięsko jest mięciutkie i pięknie zrumienione. Sos pieczeniowy boski. Znakomicie współgra z młodą kapustą zasmażaną. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy.


Spróbuj pyszne gęsie nogi pieczone, przepis sprawdzony, kochany i powtarzany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *