Soczysta gicz cielęca przyprawiona ziołami prowansalskimi, a następnie wolno pieczona. Taka gicz cielęca pieczona to prawdziwy rarytas. I choć tania nie jest, to jej kruchość po upieczeniu i charakterystyczny smak wywołują uśmiech zadowolenia na twarzach biesiadników. Gicz cielęca to część tylnej ćwierćtuszy, ale nie jest to tzw. twardy element. Mięso jest soczyste, lekko tłustawe, klejące się. Z tego względu często przyrządza się z niego wywar. W moim przepisie pokażę Wam, jak prosto i łatwo upiec gicz. Jej smak pozostanie na długo w pamięci. Szczególnie, gdy tak upieczoną gicz podasz z młodą kapustą zasmażaną. Tej ostatniej rekomendować chyba nie trzeba.
Składniki
gicz cielęca o wadze 1,8 kilograma;
suszone zioła prowansalskie;
suszony cząber;
oliwa z oliwek;
sól;
Gicz cielęca pieczona przepis
Umyj dokładnie gicz pod bieżącą wodą, a następnie starannie osusz ręcznikami papierowymi. Do miski wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wsyp również po 2-3 łyżeczki suszonego cząbru i suszonych ziół prowansalskich. Dodaj 1-2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, a następnie starannie wmasuj ją w każdy zakamarek giczy. Postaraj się, aby każdy skrawek mięsa pokryty został marynatą.
Włóż gicz do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i podlej mięso szklanką gorącej wody (jeżeli wlejesz zimną wodę naczynie może pęknąć). Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw je z powrotem do piekarnika.
Po 45 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie odwróć mięso i znowu polej powstałym w czasie pieczenia sosem. Wstaw gicz do piekarnika na kolejne 30 minut.
Podczas gdy mięso się piecze przygotuj młodą kapustę zasmażaną (<<młoda kapusta zasmażana>>).
Gicz cielęca pieczona sposób pieczenia
Mięso powinno już być lekko rumiane i miękkie. Teraz trzeba wzmocnić jego kolor i bynajmniej nie chodzi mi o jego bejcowanie. Wyjmij naczynie, odwróć mięso na stronę, którą będziesz je serwować, polej sosem z pieczenia i wstaw naczynie do piekarnika na 20 minut podkręcając temperaturę do 180 stopni. Tym razem nie przykrywaj naczynia pokrywką ponieważ zależy nam, aby mięso pięknie się zrumieniło.
Reasumując: 15 minut w 225 stopniach, 105 minut w 150 stopniach, a na koniec 20 minut w 180 stopniach. Mięsko jest mięciutkie i pięknie zrumienione. Sos pieczeniowy boski. Znakomicie współgra z młodą kapustą zasmażaną. Prawdziwa uczta dla prawdziwych smakoszy.
Spróbuj pyszne <<gęsie nogi pieczone>>, przepis sprawdzony, kochany i powtarzany.