Gnocchi włoskie kluski do sosu

Gnocchi to włoskie kluski przyrządzane z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków wymieszanych z mąką pszenną i świeżym jajkiem.

Gnocchi, czyli małe włoskie kluski to odpowiednik polskich, klasycznych kopytek z ziemniaków i mąki. Składniki są w zasadzie identycznie. Trzeba przyznać jednak, że wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi (czyt. njoki) bezwzględnie go wymagają. Do polskich kopytek nie dodaje się również zwykle żadnych składników ponad podstawowe. Natomiast włoskie gnocchi aż się proszą o odrobinę startego parmezanu, czy ricotty. I właśnie na takie kolorowe gnocchi Was dzisiaj zapraszam.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków
około 250 gramów mąki pszennej;
2 wiejskie jajka;
mielona, słodka papryka;
natka pietruszki;
harissa lub koncentrat pomidorowy;

Przepis na gnocchi włoskie kluski do sosu

Ziemniaki dobrze oczyść szczoteczką i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw aby nieco przestygły. Następnie obierz ze skórek i przepuść przez praskę do miski. Podziel puree ziemniaczane na cztery części. Jedną część wyjmij z kwarty i połóż na pozostałych ziemniakach, a w wolne miejsce wsyp mąkę. Całość posól, popieprz. Oddziel żółtka od białek jajek, a następnie dodaj oba żółtka do ziemniaków.

Wyrabiaj ciasto krótko i delikatnie, aby składniki się połączyły. Jeśli ciasto się bardzo klei dodaj jeszcze nieco mąki. Uwaga: zbyt duża ilość mąki spowoduje, że gnocchi będą po ugotowaniu zbyt twarde. Jeśli jednak mąki będzie zaś za mało kluski rozpadną się podczas gotowania. Gdy uznasz, że ciasto jest już jak należy podziel je na 3 części. Jedną odstaw na bok, dwie pozostałe umieść w osobnych miskach. Do ciasta w jednej z misek dodaj 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki i 1 łyżeczkę harisy (ostra pasta paprykowa) lub czegoś podobnego w smaku, do drugiej miski dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Porada-> Twoje gnocchi mogą zawierać dowolne dodatki

Zagnieć krótko ciasta z dodatkami. Podziel każdy kawałek ciasta na mniejsze części i każdą z nich roluj w cienki jak palec wskazujący wałek, od środka na zewnątrz (tak, jak przy naszych leniwych). Odkrawaj malutkie kluseczki pamiętając, że podwoją one swoją wielkość podczas gotowania.

Podobnie postępuj z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Pamiętaj, że blat lub stolnica muszą być cały czas lekko podsypane mąką. W oryginale każda kluseczka powinna zostać na koniec lekko ugnieciona widelcem, aby powstała na niej perforacja, dzięki czemu gnocchi świetnie zatrzymają sos, w którym lub z którym będą podawane. Szczerze mówiąc ja coraz częściej pomijam ten etap. Gotowe gnocchi najlepiej od razu wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Są gotowe zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

Gnocchi włoskie kluski sposób podania

Podawaj ze swoim ulubionym sosem (np. pomidorowym, serowym, pieczarkowym, maślanym), zapiekane np. z pomidorami i mozzarellą lub jako dodatek do najprzeróżniejszych dań.


Spróbuj także <<przepis na szare kluski śląskie>>. Unikatowe i oryginalne, wypróbuj.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *