Gołąbki wegetariańskie z grzybami i kaszą jaglaną

Gołąbki wegetariańskie to liście kapusty włoskiej wypełnione farszem ze świeżych i mielonych grzybów z dodatkiem kaszy jaglanej, zawinięte, duszone i podane w sosie grzybowym.

Gołąbki wegetariańskie to liście kapusty włoskiej wypełnione farszem ze świeżych i mielonych grzybów z dodatkiem kaszy jaglanej, zawinięte, duszone i podane w sosie grzybowym. Te gołąbki wegetariańskie z grzybami z kaszą jaglaną to raj dla podniebienia. Do moich gołąbków pasuje idealnie sos grzybowy, jeżeli akurat jest pora roku nam świeże grzyby. Trzeba pamiętać, że kapusta włoska wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, aby była miękka. Gołąbki wegetariańskie polecam wszystkim, ale w szczególności zachęcam do ich spróbowania wegetarian.

Składniki

1 duża główka kapusty włoskiej;
150 gramów kaszy jaglanej;
domowy bulion warzywny;
500 gramów świeżych podgrzybków;
kilka suszonych podgrzybków;
4 szalotki;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na gołąbki wegetariańskie

Na patelni rozgrzej oliwę i trochę masła, wrzuć 4 pokrojone w drobną kostkę szalotki i zeszklij je. Podgrzybki najpierw dobrze oczyść i pokrój w kawałki, jakie lubisz. Następnie wrzuć pokrojone podgrzybki na zeszkloną cebulę, dodaj nieco soli i smaż grzyby kilka minut, aby zmiękły. Usmażone podgrzybki bardzo drobno posiekaj.

Podczas gdy świeże grzyby się smażą namocz przez 15 minut w gorącej wodzie kilka suszonych grzybów (np. podgrzybki). Następnie gotuj na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Po około 20 minutach grzyby powinny być miękkie. Wyjmij je z garnka i pokrój drobno. W osobnym garnku we wrzącej, gotującej się wodzie blanszuj liście kapusty włoskiej.

Ugotuj 150 gramów kaszy jaglanej według wskazań na opakowaniu. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudź, a blanszowanym liściom kapusty daj „odpocząć” kilka minut.

Do dużej miski przełóż kaszę jaglaną, posiekane grzyby a także pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Dodaj trochę wywaru z gotowanych grzybów. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj. Kasza jaglana winna doskonale zespoić farsz.

Rozłóż liść kapusty i nałóż sporą porcję farszu, a następnie zwiń gołąbka w tradycyjny sposób. Podobnie postępuj ze wszystkimi liśćmi kapusty, aż do wyczerpania się farszu. Gołąbki wegetariańskie gotowe są do gotowania.

Gołąbki wegetariańskie sposób podania

Patelnię o wysokich brzegach lub garnek wysmaruj tłuszczem, a następnie rozłóż na jej spodzie liście kapusty. Układaj gołąbki wegetariańskie dość ciasno na patelni. Na koniec przykryj gołąbki pozostałymi liśćmi kapusty. Podlej szklanką bulionu warzywnego, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut.

Przygotuj sos grzybowy ze świeżych prawdziwków. Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem ze świeżych grzybów leśnych.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *