Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej

Liście białej kapusty wypełnione farszem z mięsa wieprzowego i kaszy pęczak, zawinięte w rolady i duszone na kapuście kiszonej z dodatkiem kiełbas paprykowanych.

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE

SKŁADNIKI

1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma;
1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi);
700 gramów łopatki wieprzowej;
około 200 gramów pęczaku;
150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej;
2 duże cebule;
sporo czarnego pieprzu;
sól;
3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki;
2 łyżki smalcu wieprzowego lub z gęsi;

przepis na gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej