Gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem arborio

Klasyczne gołąbki z białej kapusty wypełnione farszem z ryżu arborio oraz mięsa z surowej białej kiełbasy.

Gołąbki z białej kapusty z niecodziennym farszem to przyjemna odmiana od tradycyjnych i najpopularniejszych u nas gołąbków z mięsem wieprzowym i ryżem. Rzecz jasna biała kiełbasa wytwarzana jest z mięsa. Ale przecież wszyscy wiemy, że dobra, surowa polska biała kiełbasa potrafi być wspaniale przyprawiona czosnkiem i majerankiem. O takiej właśnie białej kiełbasie do tego przepisu piszę. Niech będzie z jak najlepszego źródła, najlepiej taka, którą znacie. Wiem też, że są osoby, które  samodzielnie taką kiełbasę robią. Cóż, w takim przypadku mogę jedynie pozazdrościć.

Składniki

450 gramów świetnej jakościowo surowej białej kiełbasy;
170 gramów ryżu arborio lub carnarolli (nie sypki);
2 średnie cebule;
biała kapusta o wadze około 1,5 kilograma;
500 ml domowego bulionu warzywnego;
sól, pieprz;

Gołąbki z białej kapusty przepis

W niedużym garnku ugotuj 170 gramów ryżu. Do gołąbków zawsze stosuję ryż używany do risotto, czyli taki klejący się, nie sypki. Dostępne u nas w tym typie są arborio lub carnaroli. Z jelit wyjmij mięso białej kiełbasy i smaż bez tłuszczu na patelni, aby mięso zbrązowiało. W tym przepisie użyłem 450 gramów surowej, białej kiełbasy. Przesmażone mięso przełóż do dużej miski.

Dwie średnie cebule pokrój w małą kostkę, a następnie przesmaż na złoto. Do mięsa dodaj ugotowany ryż i  cebulę. Dopraw mięso według uznania pamiętając, że biała kiełbasa bywa świetnie przyprawiona. W moim przypadku wystarczyło jedynie dość sporo świeżo zmielonego pieprzu. Gotowy farsz odłóż na bok, wykorzystasz go póżniej.

Porada-> farsz do gołąbków powinien smakować intensywnie.

Kapustę o wadze około 1,5 kilograma pozbaw głąba. Następnie włóż kapustę do wielkiego garnka z gotującą się wodą. Obgotuj kapustę kilka minut i ściągaj po kolei wierzchnie liście starając się ich nie potargać. Oczywiście są różne metody „blanszowania” liści kapusty, użyj swojej ulubionej metody.

Gdy liście kapusty zmiękną wykładaj je na ściereczkę i pozostaw na chwilę, aż nieco przestygną. Następnie każdego liścia odkrój gruby „nerw” od jego zewnętrznej strony.

Na każdy liść kapusty nakładaj przygotowany wcześniej farsz z białej kiełbasy i ryżu. Ile? Zależy od wielkości liści kapusty i Twoich preferencji. Ja lubię sporo kapusty w gołąbku, więc farszu daję zwykle nieco mniej. Zwijaj liść kapusty z farszem w gołąbki. Postępuj tak z każdym liściem do wykorzystania całego farszu. Z podanych ilości składników zrobiłem 10 gołąbków.

Gołąbki z białej kapusty sposób przygotowania

Dno sporego garnka wyłóż liśćmi kapusty, a następnie układaj dość ciasno gołąbki. Jeżeli potrzeba układaj gołąbki z białą kiełbasą i ryżem warstwami, nie zaszkodzi to im.

Na wierzchu rozłóż kilka liści kapusty, aby gołąbki nie wyschły w trakcie duszenia. Do garnka wlej pół litra bulionu warzywnego, przykryj garnek pokrywką i duś gołąbki na małym ogniu około 1,5 godziny. Kontroluj poziom bulionu w garnku, w razie potrzeby uzupełniaj płyn. Gołąbki z białej kapusty są gotowe, gdy kapusta jest miękka.

Podawaj np. z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym.


Poznaj oryginalny przepis na gołąbki bez zawijania. Super smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *