Gravlax z burakiem z chrzanem

Gravlax z burakiem to płat świeżego łososia marynowany w soli z dodatkiem startego chrzanu, surowego startego buraka oraz świeżego koperku.

Gravlax z burakiem brzmieć dla części osób może dosyć tajemniczo. No bo co to ten gravlax właściwie jest? Ano jest to łosoś marynowany w soli. Przepisów na marynowanego łososia (gravlax) jest całkiem sporo, ale ten jest bezbłędny, ponieważ uwzględnia wszystkie smaki, które ja uwielbiam. W zasadzie ryba gotowa jest do spożycia po 48 godzinach, ale ja zalecam marynować ją przynajmniej cztery doby. Ryba przechodzi wtedy nie tylko wszystkimi smakami, ale nabiera również kruchości i delikatności. No i ten kolor.

Składniki

800 gramów świeżego fileta z łososia (środkowa część);
1 duży burak;
1 duży korzeń chrzanu;
100 gramów gruboziarnistej soli morskiej;
50 gramów cukru;
1 cytryna;
pęczek koperku;

Przepis na gravlax z burakiem

Z około 1,5 kilogramowego świeżego fileta z łososia ze skórą wykrój środkową część (oczywiście możesz zamarynować całego fileta, ale lepiej, gdy ryba ma równą grubość). Dobrze ją oczyść z nieczystości, wykrój tzw. brzuszek i pozbaw wszystkich ości. Tak przygotowany kawałek ryby umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

Rybę przełóż do naczynia, a następnie zasyp 100 gramami grubej soli morskiej (u mnie himalajska) i 50 gramami cukru. Wetrzyj wszystko dobrze w rybę.

Obierz jednego sporego buraka, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Podobnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jeden spory korzeń chrzanu. Startego chrzanu powinno być około dwóch łyżek. Starty chrzan rozłóż na wierzchu ryby. Rozłóż na wierzchu startego buraka, a następnie posyp startą skórką z cytryny i garścią posiekanego, świeżego koperku.

Gravlax z burakiem sposób marynowania

Rybę owiń szczelnie folią spożywczą. Na wierzch połóż coś ciężkiego, np. garnek wypełniony wodą, celem obciążenia ryby. Wstaw gravlax z burakiem do lodówki na 4 doby. Po tym czasie zdejmij folię z łososia, powinien mieć piękny, buraczkowy kolor. Osusz dokładnie rybę z burakiem ręcznikiem papierowym i wytnij skórę z ryby. Piękny kolor, prawda?

Można jeść solo, na kanapce z serkiem lub z ulubionym sosem, np. koperkowo-musztardowym.


Dowiedz się <<jak zrobić kanapki szwedzkie z gravlaxem>>a także poznaj <<przepis na medaliony z łososia>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *