Grecka sałatka z burakami, na którą przepis zamieszczam poniżej to kolejny przykład na fenomen kuchni greckiej. Grecy jak nikt inny (no może poza Włochami) potrafią w zasadzie z niczego wyczarować wspaniałe jedzenie. Krótko mówiąc jedzenie proste i niezwykle smaczne. Potrawy, które składają się ledwie z 2-4 składników, a smaku w nich mnóstwo. Podobnie jest z tą sałatką z burakami. Oprócz tychże głównym jej składnikiem nie jest majonez, a jogurt grecki. Pyszny, gęsty, tłusty, aksamitny. Pełnia smaku.
Składniki
3 spore świeże buraki
2-3 łyżki jogurty greckiego (zawartość min. 5 % tłuszczu)
oliwa extra vergine
ocet z czerwonego wina
ząbek czosnku
sól, pieprz
Grecka sałatka z burakami przepis
Buraki umyj dobrze pod bieżącą wodą i włóż do małego garnka. Następnie zalej je zimną wodą i gotuj do miękkości około godziny. Oczywiście znacznie lepiej będzie, jeśli buraki ugotujesz przy okazji gotowania np. zupy tak, żeby nie gotować tak małej ich ilości przez tak długi czas. Buraki zamiast gotowania mogą zostać upieczone, co również można uczynić przy okazji przygotowywania innego dania.
Po ugotowaniu odcedź buraki, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Jeszcze letnie buraki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone buraki przełóż do dużej miski.
W osobnej misce przygotuj dressing do Twojej sałatki z burakami. W tym celu do miski włóż 2-3 łyżki porządnego, tłustego i gęstego jogurtu greckiego. Obierz ząbek czosnku, a następnie zmiażdż go i dodaj do jogurtu. Teraz wlej do jogurtu 2-3 łyżki octu z czerwonego wina. Dodaj sól, a także niewielką ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Na koniec wlewaj powoli oliwę extra vergine i mieszaj Twój dressing jogurtowy do sałatki z burakami. Pamiętaj, że zarówno jogurt, jak i oliwa są sycące więc nie przesadź z ich ilością. Finalnie Twój dressing winien być w miarę płynny, w żadnym wypadku gęsty, mocny i ciężki.
Grecka sałatka z burakami propozycja podania
No i pora na wielki finał. Właśnie teraz połącz swój dressing jogurtowy z burakami. Delikatnie całość zamieszaj, a następnie w razie konieczności dopraw do smaku. Podawaj w temperaturze pokojowej. Ta sałatka nie lubi lodówki, pamiętaj o tym. Tuż przed podaniem posyp ją koniecznie grubo zmiażdżonymi orzechami włoskimi.
Wypróbuj także przepis na sałatka ze śledziem wędzonym w ciekawej wersji.