Greckie ciasto na jogurcie jest tak puszyste, że trudno to opisać. Jest również cudnie wilgotne, natomiast dodatek fantastycznego, domowego dżemu z czerwonych pomarańczy czyni to ciasto jeszcze lepszym. Przede wszystkim użyj prawdziwego jogurtu greckiego. Jest on gęsty i ma 10% tłuszczu. Taki, i tylko taki nadaje się do użytku. Podobnie dżem, najlepiej użyć taki domowej roboty. Ja użyłem dżemu z sycylijskich czerwonych pomarańczy odmiany moro zrobionego poprzedniej zimy. Z jednej strony słodycz, z drugiej lekka kwaskowość tych pomarańczy nadaje ciastu niewiarygodnego smaku. Całość na szóstkę.
Składniki
360 gramów mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
pół łyżeczki sody oczyszczonej;
200 gramów masła;
180 gramów drobnego cukru;
6 wiejskich jajek;
200 gramów jogurtu greckiego;
mały słoik dżemu pomarańczowego;
olejek cytrynowy;
Przepis na greckie ciasto na jogurcie
Oddziel żółtka jajek od białek. Przesiej mąkę do miski, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko. Odstaw miskę na bok. Do miski malaksera włóż miękkie masło i wsyp cukier. Ucieraj masło z cukrem, aby uzyskać białą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj do masy po jednym żółtku. Wlej również do smaku olejek cytrynowy.
Gotową, utartą masę przełóż do dużej miski. Do uzyskanej masy wsyp przygotowaną na początku mąkę z dodatkami (tzw. suche składniki). Wymieszaj, a następnie dodaj jogurt grecki i ponownie wymieszaj całość.
Białka jajek przełóż do czystej i suchej miski malaksera, dodaj szczyptę soli i miksuj na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek dodawaj do masy i delikatnie mieszaj, aby nie opadła. Trzy czwarte gotowej masy przelej do okrągłej formy wysmarowanej masłem (u mnie forma o średnicy 25 centymetrów). Na wierzchu rozłóż dżem (dowiedz się jak zrobić konfiturę z grejpfruta). Wmieszaj dżem w greckie ciasto jogurtowe, a następnie nałóż pozostałe ciasto i rozsmaruj na wierzchu tak, aby przykryć dżem.
Greckie ciasto na jogurcie sposób pieczenia
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40-45 minut (o upieczeniu ciasta decyduje tzw. test suchego patyczka). Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Wyłóż ciasto z formy na kratkę grillową i na koniec posyp obficie cukrem pudrem.
To ciasto na jogurcie jest po prostu boskie. Uwierz, a jeśli nie wierzysz zrób i przekonaj się osobiście.