Klopsy mielone znane pod nazwą Soutzoukakia są przyjemną odmianą dla wszelkiego rodzaju mielonych. To bardzo popularne w Grecji danie może przybierać wiele postaci. Można dodać do niego cebulę, czosnek, cynamon, jednak to zawsze kmin rzymski i maczany w winie chleb stanowić będą jego bazę. I jak to w zakochanej w pomidorach Grecji i te klopsy podaje się zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym. Dodatkami zwykle są ryż lub puree ziemniaczane.
Składniki na klopsy
500 gramów wołowiny na gulasz
500 gramów łopatki wieprzowej
5-6 kromek czerstwego chleba
pół szklanki czerwonego wina
1-2 kopiate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki płaskie cynamonu
2 wiejskie jajka
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
Składniki na sos pomidorowy
500 ml przecieru pomidorowego (passata)
puszka pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa
Przepis na klopsy mielone Soutzoukakia
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Skrop miąższ chleba winem, wymieszaj, aby chleb wchłonął wino.
3. Cebulę obierz i grubo posiekaj. Czosnek obierz i pokrój na duże kawałki.
4. Mięso pokrój w grubą kostkę. Jeżeli mięso ma nieco tłuszczu nie usuwaj go pod żadnym pozorem. Mięso zmiel w maszynce razem z namoczonym (lekko odciśniętym) chlebem, cebulą, czosnkiem i połową pęczka natki pietruszki.
5. Do zmielonego mięsa dodaj cynamon i kmin rzymski według własnego uznania. Do mięsa dodaj 5-6 łyżek oliwy, 1-2 jajka (według uznania), sól i pieprz. Wyrabiaj na gładką masę 5 minut. Wyrobione mięso odstaw na godzinę do lodówki.
6. Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
7. Krótko przesmaż i dodaj przecier pomidorowy i pomidory.
8. Dodaj szczyptę cukru, trochę kminu rzymskiego, cynamon, liść laurowy, sól, pieprz. Duś na wolnym ogniu 20 minut.
9. Z mięsa formuj małe owalne klopsy mielone.
Klopsy mielone Soutzoukakia propozycja podania
Smaż klopsy mielone w dość głębokiej oliwie. Możesz je przed tym oprószyć mąką, ale nie jest to warunek konieczny. Sprawa czysto indywidualna. Przesmażone klopsy odsącz na ręcznikach papierowych, a następnie włóż do garnka z sosem pomidorowym. Wyjmij liść laurowy.
Przykryj rondel i duś kotleciki na wolnym ogniu 10-15 minut. Alternatywnie zapiekaj klopsy mielone w sosie pomidorowym w piekarniku. Podawaj z ryżem lub zmiażdżonymi ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj pyszny <<grecki gulasz wołowy stifado>> przepis na wskroś oryginalny.