Greckie pierogi z serem feta tiropitakia

Greckie pierogi pierogi z serem przygotowane z ciasta filo wypełnionego serem lub mieszanką serów, pokrojonego na kawałki, złożonego w trójkąty i upieczonego.

Greckie pierogi z serem zwane tiropitakia przygotowuje się z ciasta filo i wypełnia farszem z sera lub mieszanki serów. Upieczone, chrupiące pierogi podaje się z miodem, na słodko. Tiropitakia są absolutnie doskonałe w smaku i choć z pewnością nie są dietetyczne to nie znam nikogo, kto nie spróbowałby chociaż jednego pierożka. Przy przyrządzaniu ważne jest, by tiropitakia było czuć masłem, a farsz serowy „miał charakter”. Jak zrobić te pyszne pierogi z Krety? Przedstawiam swoją wersję, mam nadzieję, że je wypróbujesz, bo zecydowanie warto. Myślę, że się w nich zakochasz.

Składniki

1 opakowanie ciasta filo (jeśli mrożone rozmroź je najpierw według wskazań na opakowaniu);
150 gramów dobrej jakości sera feta;
150 gramów dojrzewającego sera twardego (u mnie kreteńska grawiera);
1-2 jajka;
1 duża kostka masła albo i nieco więcej;
pieprz;

Przepis na greckie pierogi z serem

Przygotuj farsz, w tym celu do dużej miski zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser dojrzewający i wrzuć do niego rozkruszoną fetę. Oczywiście możesz zastosować inne sery, ale pamiętaj, że muszą to być tzw. suche sery, w przeciwnym wypadku nadmiar płynów z serów w trakcie pieczenia może zniszczyć pierożki. Wiem, że feta stricte „suchym” serem nie jest, ale prawdziwa feta jest, natomiast wszelkie podróbki po prostu się nie nadają. Myśle, że z powodzeniem możesz zastosować zamiast fety np. naszą bryndzę.

Do serów wbij 1 lub 2 jajka (w zależności od ich wielkości, a także od konsystencji masy). Dodaj świeżo zmielony pieprz i nieco soli, jeśli to konieczne (sery są słone, nie przesadź). Masę serową wyrób na gładką masę i odstaw na bok.

W małym rondelku rozpuść kostkę masła lub masło klarowane i przestudź je. Czy kostka wystarczy nie wiem, zależy. Lepiej mieć w pogotowiu dodatkową ilość masła, którą będziesz w stanie szybko rozpuścić i schłodzić.

Porada-> nie żałuj masła, bo doda ono wybornego smaku pierogom

Gdy masło jest wystudzone można przystąpić do formowania pierożków. Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie przygotuj pędzelek do rozsmarowywania masła i opakowanie ciasta filo. Formowanie pierożków musi nastąpić w jak najszybszym czasie, ponieważ ciasto filo bardzo szybko wysycha, a wtedy łamie się i nie nadaje się już do niczego.

Ciasto przekrój na trzy równe (mniej więcej) części. Nie wyjmuj go z opakowania, dzięki temu nie będzie wysychało. Dwa z trzech kawałków ciasta owiń dokładnie ściereczką (aby nie wyschło) i odłóż na bok. Pozostaw trzecią część, którą zajmij się błyskawicznie. Pozostawioną część ciasta rozłóż na czystym blacie. Posmaruj pierwszy pasek ciasta masłem. Na posmarowany masłem pasek ciasta nałóż łyżeczkę farszu serowego (w dolnej jego części).

Zwijaj pasek ciasta w trójkąty uprzednio zakładając boki ciasta do środka, aby w trakcie pieczenia farsz nie wypłynął ze środka. Musisz działać błyskawicznie, aby ciasto nie wyschło. Gotowego pierożka posmaruj roztopionym masłem. Postępuj w podobny sposób z każdym paskiem ciasta, a gotowe pierożki posmarowane masłem układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.

Greckie pierogi z serem tiropitakia sposób pieczenia

Tiropitakia zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 do 25 minut, aż ciasto pięknie się zrumieni, a w kuchni czuć będzie wspaniały zapach masła. Podawaj na gorąco solo albo polane miodem i posypane np. ziarenkami sezamu.


Prosto z Krety przepis na pierogi kalitsounia czyli tradycyjne kreteńskie pierogi. Albo z Ameryki południowej na pierogi z farszem pieczarkowym chrupiące empanadas.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *