Grill na majówkę czyli mięso pieczarki i coś jeszcze

pieczarki faszerowane grillowane czyli polski grill na majówkę

Grill na majówkę to coś tak oczywistego, jak Pasterka w Wigilię. To coś tak ważnego dla Polaka, jak pierwsza Komunia Święta pierwszego dziecka. To coś tak frapującego, jak wieczór kawalerski wciąż jeszcze niedojrzałego choć dość wiekowego już faceta. Grill na majówkę odbyć się musi bez względu na pogodę. Przy dużym słońcu po prostu alkohol szybciej uderzy do głowy, przy deszczowej i zimnej majówce ot trzeba będzie wypić więcej, by się dogrzać odpowiednio.

Grill na majówkę czyli trzeba pić i jeść

Trunki pomijam, pora na małe albo duże „co nieco”. Bo jednak jeść wciąż, mimo wszystko, trzeba. A więc pora na coś, co wrzucimy na ruszt. I dosłownie, i w przenośni. A co proponuję tym razem dla Polaka na grillową majówkę?

Małe co nieco czyli grill na majówkę zaczynamy!

Lubie wykorzystywać minipatelnie, które wypełnić można kilkoma składnikami. Takie malutkie patelenki są elementem wyposażenia szwajcarskich urządzeń typu raclette i doskonale nadają się także na grilla. Zanim zabrałem się za wypełnienie minipatelni najpierw wrzuciłem na ruszt kręciołki z boczku. Takie zwykłe, kupne, gotowe. Szybko się pieką, pozwalają zatem zaspokoić pierwszy głód na grillu. A poza tym wskazują, czy grill jest już dostatecznie rozgrzany, aby wrzucić na niego coś poważniejszego.

Szpatułki z szynką, ogórkiem, czosnkiem i serem na grilla
Przekąska z szynki, sera, pikli i czosnku to dobry starter na grilla.

Gdy zatem kręciołki się pieką ja wypełniam minipatelnie. Najpierw plaster aromatycznej szynki szwarcwaldzkiej, potem kilka plasterków ogórków (pikle!), a następnie posiekany ząbek czosnku i na wierzch porządny plaster wędzonego sera górskiego (oscypek, redykołka itp). Kładę na ruszt i czekam z niecierpliwością, aż ser zacznie się topić. Oznaczać to będzie, że przekąska jest gotowa. Szynka szwarcwaldzka uwolniła swoje ziołowe aromaty, pikle studzą słone zapały szynki, a czosnek odstrasza wampiry. I nie tylko. Matko święta, jakie to jest pyszne!

Karkówka także być musi

Oczywiście karkówka, czyli karczek wieprzowy z grilla być musi. Można prosić, tłumaczyć, ale po co. Karczek być musi. Porządny kotlet z karczku wrzucony na ruszt sam w sobie będzie smakołykiem. Jeśli jednak szukasz nowych doznać spróbuj wcześniej karczek marynować. Dobry przepis na karkówka z grilla w marynacie to podstawa, a ja taki właśnie przepis dla Ciebie mam.

Karkówka z grilla na talerzu
Karkówka z grilla – bez niej nie ma grillowej majówki

Ziemniaki pieczone na grillu

Większość z Was popuka się po głowie, jeśli wspomnę o ziemniakach z rusztu. Pukałem się i ja, kiedy parę lat temu znajomy wrzucił na ruszt kilka młodych małych ziemniaczków. Uprzednio je umyj, osuszył, posolił, a następnie owinął folią aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki położył na ruszt i… wszyscy o nich zapomnieliśmy. Ponieważ byliśmy już po małym co nieco więc nie byliśmy głodni. Ziemniaki dochodziły sobie powolutku na wciąż gorącym palenisku. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że to właśnie tak przygotowane ziemniaki z grilla zrobiły prawdziwa furorę w ten piękny majowy weekend.

Pieczarki faszerowane na ruszt

Pieczarki faszerowane to danie oklepane i nie wnoszące nic do naszych kuchni. Ot kawałek dobrego jedzenia, ale bez polotu i większych walorów smakowych. Jakże inaczej jednak smakują pieczarki osmagane dymem z rusztu! A gdy ich kapelusze wypełnić wybornym farszem cóż to za rarytas nam się rodzi, palce lizać. Farsz do takich pieczarek zrobiłem z pozostałości po kręciołkach z upieczonego na wstępie na ruszcie boczku. Do boczku dodałem posiekane nóżki z tychże pieczarek, posiekane ogórki (pikle według uznania), dymkę (białą i zieloną część) oraz z kawałki wędzonego sera żółtego z polskich gór (serek górski, oscypek itd). Powoli, ale dość długo podsmażany na ruszcie farsz nabrał fenomenalnego smaku. Polecam!



Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *