Grillowane piersi z kurczaka z serem i ogórkami

Rozbite na kotlety piersi z kurczaka krótko grillowane, a następnie zapiekane z ogórkiem kiszonym i serem raclette.

Grillowane piersi z kurczaka naprawdę mogą smakować dobrze. Zapraszam na danie niezwykle proste, może mało odkrywcze, ale gwarantujące naprawdę niesamowite doznania smakowe. Wiem, że brzmi to wręcz komicznie, bo pierś z kurczaka jest mięsem chudym i w związku z tym soczysta raczej nie będzie po obróbce. Ale w tym przypadku ta grillowana pierś z kurczaka smakuje mega dobrze. Trzy warunki, aby danie to udało się znakomicie: dobre ogórki kiszone (najlepiej domowe), rozbite na grubość około 1 centymetra piersi kurczaka (grillowane króciutko) oraz znakomity ser do rozpiekania typu raclette. Piersi z kurczaka mogą smakować dobrze.

Składniki

3 piersi z kurczaka;
3-4 ogórki kiszone;
3 plastry sera raclette lub innego dobrze rozpiekającego się;
warzywa według wyboru;
sól, pieprz;

Przepis na grillowane piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij na kotlety o grubości około 1 centymetra. Następnie oprósz je dobrze swoją ulubioną przyprawą, solą i pieprzem (z solą ostrożnie, często przyprawy już ją zawierają, a ponadto ogórki kiszone również są dość słone).

Połóż kotlety na grilla (jeszcze lepiej, jeżeli zrobisz to na grillu ogrodowym) i smaż 1-2 minuty. Pamiętaj,  lepiej ich nie dosmaż, aniżeli masz je „przeciągnąć”. Kurczak pójdzie jeszcze do zapiekania na minutkę, więc w razie czego „dojdzie”. Jeżeli go przesmażysz na tym etapie możesz swobodnie go wyrzucić, bo będzie suchy, jak piaski Sahary.

Odwróć kotlety na drugą stronę i rozłóż na nich plasterki ogórka kiszonego. Na wierzchu rozłóż po plasterku sera raclette. Przykryj na chwilę górną pokrywą grilla (lub wsadź kotlety do piekarnika) i piecz 1 minutę. Jeżeli grillujesz na grillu ogrodowym użyj pokrywy do grilla, aby lepiej zapiec ser.

Grillowane piersi z kurczaka sposób podania

Do tak przyrządzonego kurczaka świetnie pasują ugotowane warzywa. Ja użyłem mrożonej fasolki szparagowej i marchewki, które gotowałem kilka minut, aż stały się „al dente”. Pamiętaj, nie rozgotuj warzyw, zbyt miękkie, wręcz rozgotowane warzywa to zmora na polskich stołach! Oczywiście w lecie możesz użyć dowolnych, ulubionych, ale świeżych warzyw. Podawaj z gotowanymi warzywami według uznania.


Polecam Ci również roladka z kurczaka z szynką i mozzarellą. Zajada również smakiem pierś kurczaka z pieczarkami. Jest moc!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *