Grochówka wojskowa na żeberku wędzonym

Grochówka to zupa przygotowana na żeberku wędzonym gotowanym razem z warzywami i przyprawami oraz z dodatkiem grochu i suszonego majeranku.

Grochówka to zupa przygotowana na żeberku wędzonym gotowanym razem z warzywami i przyprawami oraz z dodatkiem grochu i suszonego majeranku. Ta zupa grochowa jest pyszna i sycąca, to klasyka kuchni polskiej (ale nie tylko). Zwykle grochówkę przyrządza się na wędzonce, dodaje mięso, warzywa i ziemniaki lub grzanki. Moja wersja grochówki jest bardzo podobna do tej oryginalnej, a różni się jedynie drobnymi szczegółami. W tym przypadku nie ma co eksperymentować, ponieważ oryginału się nie przebije. Dobrze, aby ugotowaną grochówkę pozostawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły, ponieważ dobra grochówka jest jak bigos. Zyskuje z każdą godziną.

Składniki

500 gramów łuskanego (omielonego) grochu;
600 gramowe żeberko wędzone (surowe);
kilka plastrów szynki dojrzewającej;
korzeń pietruszki;
1 marchewka;
mały kawałek selera;
kawałek pora (opcja);
masło klarowane;
suszony majeranek;
sól, pieprz;

Grochówka wojskowa przepis

Przygotuj wszystkie składniki, szczególną uwagę zwróć na groch. Kup tylko taki ze sprawdzonego źródła, bowiem w sklepach zdarza się groch stary, któremu nie pomaga nawet 2 godzinne gotowanie. Kupuj lokalnie, najlepiej na bazarach lub w małych sklepach.

Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wędzonkę w razie potrzeby przekrój, aby zmieściła się do małego garnka (wywaru będzie potrzeba stosunkowo niewiele, więc im mniejszy garnek, tym lepiej). Warzywa oraz wędzonkę umieść w niedużym garnku i zalej litrem wody. Gotuj około 45 minut, aby wędzonka była bardzo miękka.

Groch dobrze opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go przegotowaną, przestudzoną wodą. Jeżeli masz groch wiadomego pochodzenia, czyli masz pewność, że jest świeży, wystarczy, że namoczysz go przez 30 minut. Namoczony groch odcedź, włóż z powrotem do garnka i zalej 1,5 litrem zimnej wody, a następnie gotuj do miękkości, około 45 minut.

Gdy groch i wędzonka są już miękkie można przystąpić do finału. Zacznij od wyjęcia żeberka, aby nieco przestygło, wywar również pozostaw do przestygnięcia.

Posiekaj w drobną kostkę dużą cebulę, ponieważ miałem do dyspozycji kilka plastrów szynki dojrzewającej postanowiłem ją również dodać, aby moja grochówka miała jeszcze lepszy smak. Ty możesz dodać np. surowego, wędzonego boczku lub innej wędliny.

Porada-> możesz również nie dodawać więcej mięsa i bazować jedynie na ugotowanej wcześniej wędzonce.

Cebulę i wędlinę przesmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masła klarowanego. Następnie dodaj ją do ugotowanego grochu.

Przestudzone żeberko pokrój w niedużą kostkę (nie podjadaj, bo braknie do grochówki). Mięso dodaj do grochówki. Całość dopraw 2 łyżkami suszonego majeranku (tuż przed dodaniem majeranek rozetrzyj w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu).

Wywar powinien być już w tym momencie na tyle przestudzony, że można zabrać się za jego miksowanie. Nie powinno być go więcej, niż 500 ml, ponieważ ma dodać smaku grochówce, ale nie zdominować go. A zatem zmiksuj warzywa w wywarze na dość gładką masę.  Zmiksowane z wywarem warzywa wlej do zupy.

Teraz pora nieco zmiksować całą zupę, aby była bardziej aksamitna i gładka. Oczywiście amatorzy idealnie gładkiej grochówki powinni groch przetrzeć tuż po jego ugotowaniu; ja jednak wolę swoją wersję, w której pod zębem czuć kawałeczki grochu. Jeżeli wybierasz moją wersję miksuj zupę krótko, pulsacyjnie. Na tym etapie zupa jest „niebezpiecznie” rzadka, jak na grochówkę. Absolutnie się tym nie przejmuj, po kilku godzinach groch napęcznieje i grochówka stanie się idealnie gęsta, będzie w sam raz.

Grochówka sposób podania

Dopraw jeszcze suszonym majerankiem (musi być wyczuwalny), solą (w razie potrzeby, dodane mięso ma w sobie słoność, którą w miarę upływu czasu będzie oddawać zupie) i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na dzień następny po jej przyrządzeniu z dodatkiem domowych grzanek.


Wypróbuj grecki przepis na puree z grochu. Grecka fava rządzi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *