Grostl tyrolskie jadło na zimową porę

Grostl to tyrolska sycąca potrawa składająca się z ziemniaków smażonych z wędzonym boczkiem i cebulą doprawiona majerankiem i podana z jajkiem sadzonym.

Grostl to tyrolska sycąca potrawa składająca się z ziemniaków smażonych z wędzonym boczkiem i cebulą doprawiona majerankiem i podana z jajkiem sadzonym. Grostl to jedno z podstawowych dań kuchni austriackiej jadane często zimową porą w górach. Kto chociaż raz szusował na nartach w Alpach na terenie Austrii musiał z tym daniem się spotkać. To niezwykle sycące i pyszne jedzenie dodaje mnóstwo kalorii. Są one niezbędne do życia w trudnych górskich warunkach, gdy trzaskający mróz za oknem pozbawia naszych organizmów energii i ciepła. Na nic wtedy sałatki i jogurty odtłuszczone. Nasze organizmy domagają się prawdziwego jedzenia.

Składniki

500 gramów ziemniaków sałatkowych
200 gramów wędzonki wieprzowej
cebula
kminek mielony lub w ziarnach
majeranek suszony
natka pietruszki
szczypiorek lub dymka
sól, pieprz

Przepis na grostl tyrolskie jadło drwala

Ziemniaki do tego dania muszą być ugotowane i przestudzone. Najlepiej, jeśli będą z poprzedniego dnia, i najlepiej prosto z lodówki. Wędzonka dowolna byle wieprzowa, a jeśli będzie z tłuszczykiem (jak moja) będzie idealnie.

Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Muszą to być ziemniaki sałatkowe, bo te mączyste rozpadną się podczas krojenia w drobny pył. A nie o to chodzi w tym daniu. Obierz niedużą cebulę i pokrój według własnego uznania. Przygotuj również przyprawy. Potrzebny będzie suszony majeranek, a także kminek mielony lub ziarnisty. Pieprz jest obowiązkowy, a dodanie soli zależeć będzie od tego, jak bardzo słona będzie Twoja wędzonka. Obowiązkową dekoracją dań kuchni austriackiej jest oczywiście szczypiorek. Do GROSTL proponuję również dodać posiekaną natkę pietruszki. Ziół nigdy za wiele.

Na podgrzany na patelni gęsi smalec (alternatywnie możesz użyć smalec domowy.) wrzuć pokrojone w plastry ziemniaki. Dodaj pieprz a także majeranek i kminek. Smaż chwilę na dość dużym ogniu, aby ziemniaki się lekko zrumieniły. Następnie wrzuć na patelnię cebulę i smaż dalej całość.

Grostl propozycja podania

Wrzuć na patelnię pokrojoną w nieduże kawałki wędzonkę. Smaż jedynie tyle, aby i ona się podgrzała. W razie potrzeby posól całość. Wyłącz ogień pod patelnią, a następnie wrzuć posiekane i zioła i delikatnie zamieszaj całość podrzucając patelnią. Podawaj od razu po przygotowaniu w towarzystwie jajka sadzonego. Do tego dania świetnie pasuje domowa kapusta kiszona.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *