Groszek z ziemniakami może być znakomitym pełnowartościowym daniem wegetariańskim, a nawet wegańskim. Po dodaniu mięsiwa delektować się nim mogą również wielbiciele mięsa. Idea budowania w taki sposób dania i jego smaku pochodzi z Krety. Na mojej stronie znajdziesz co najmniej kilka przepisów na potrawy w podobny sposób przygotowywane. Są to przepisy proste, ale dania naprawdę są wyśmienite w smaku. Cała sztuka polega na dopilnowaniu pewnych detali podczas przygotowania tego typu dań. Jak już załapiesz o co w tym chodzi będziesz tak już gotować na co dzień. Czyli prosto i pysznie.
Składniki
250 gramów groszku zielonego
2-3 ziemniaki sałatkowe
1-2 duże pomidory
dymka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przepis na groszek z ziemniakami
Pokrój dość drobno dymkę, zarówno białą jak i zieloną część. Nie przesadź z jej ilością, żeby nie zdominowała smaku dania. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a pomidory zetrzyj na tarce. Jako, że to danie rodem z Krety nie ma zaleceń jakiej wielkości mają być kawałki ziemniaków, lub na jakiej tarce zetrzeć pomidory. Robisz to po prostu według własnego uznania. W garnku rozgrzej trochę oliwy (tyle, aby zakryła dno garnka) i wrzuć groszek, może być mrożony. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć do garnka z groszkiem ziemniaki i smaż wszystko kolejne 2-3 minuty. Zwróć uwagę, aby ziemniaki były wczesne albo sałatkowe. Czyli takie, które zagwarantują, że się nie rozpadną podczas gotowania.
Groszek z ziemniakami sposób podania
Dorzuć do garnka posiekaną dymkę, a następnie dodaj starte pomidory, sól i pieprz. Dolej tyle gorącej wody, aby finalnie powstała gęsta potrawka. Sosu ma być niewiele. Przykryj garnek pokrywką i gotuj groszek z ziemniakami na wolnym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Gdy groszek z ziemniakami jest gotowy spróbuj i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Wyłącz gaz pod garnkiem i wlej 2-3 łyżki oliwy. Doda ona wyjątkowego smaku potrawie. Podawaj posypane posiekanym świeżym koperkiem jako osobne danie, albo jako dodatek do obiadu.
Dowiedz się jak zrobić idealne ciasto na pizzę.