Groszek z ziemniakami duszony w pomidorach

Groszek z ziemniakami najpierw krótko smażony, a następnie duszony razem ze startymi pomidorami z oliwą.

Groszek z ziemniakami może być znakomitym pełnowartościowym daniem wegetariańskim, a nawet wegańskim. Po dodaniu mięsiwa delektować się nim mogą również wielbiciele mięsa. Idea budowania w taki sposób dania i jego smaku pochodzi z Krety. Na mojej stronie znajdziesz co najmniej kilka przepisów na potrawy w podobny sposób przygotowywane. Są to przepisy proste, ale dania naprawdę są wyśmienite w smaku. Cała sztuka polega na dopilnowaniu pewnych detali podczas przygotowania tego typu dań. Jak już załapiesz o co w tym chodzi będziesz tak już gotować na co dzień. Czyli prosto i pysznie.

Składniki

250 gramów groszku zielonego
2-3 ziemniaki sałatkowe
1-2 duże pomidory
dymka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przepis na groszek z ziemniakami

Pokrój dość drobno dymkę, zarówno białą jak i zieloną część. Nie przesadź z jej ilością, żeby nie zdominowała smaku dania. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a pomidory zetrzyj na tarce. Jako, że to danie rodem z Krety nie ma zaleceń jakiej wielkości mają być kawałki ziemniaków, lub na jakiej tarce zetrzeć pomidory. Robisz to po prostu według własnego uznania.  W garnku rozgrzej trochę oliwy (tyle, aby zakryła dno garnka) i wrzuć groszek, może być mrożony. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć do garnka z groszkiem ziemniaki i smaż wszystko kolejne 2-3 minuty. Zwróć uwagę, aby ziemniaki były wczesne albo sałatkowe. Czyli takie, które zagwarantują, że się nie rozpadną podczas gotowania.

Groszek z ziemniakami sposób podania

Dorzuć do garnka posiekaną dymkę, a następnie dodaj starte pomidory, sól i pieprz. Dolej tyle gorącej wody, aby finalnie powstała gęsta potrawka. Sosu ma być niewiele. Przykryj garnek pokrywką i gotuj groszek z ziemniakami na wolnym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Gdy groszek z ziemniakami jest gotowy spróbuj i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Wyłącz gaz pod garnkiem i wlej 2-3 łyżki oliwy. Doda ona wyjątkowego smaku potrawie. Podawaj posypane posiekanym świeżym koperkiem jako osobne danie, albo jako dodatek do obiadu.


Dowiedz się jak zrobić idealne ciasto na pizzę.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *