Grzanki z pomidorem i fetą

Grzanki z pomidorem powstały z kromek chleba skropionych oliwą, obsmażonych na chrupiąco, a następnie z startym pomidorem i słoną fetą prosto z Grecji.

Grzanki z pomidorem powstały z kromek chleba skropionych oliwą, a następnie obsmażonych na chrupiąco. Po krótkim obsmażeniu pieczywa kromki zostały obłożone startym pomidorem i posypane słoną fetą prosto z Grecji. A skoro Grecja to nie powinno na Waszej grzance braknąć również odrobiny suszonego oregano. Te grzanki z pomidorem i fetą przeznaczone są dla naprawdę głodnych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej wymyślnych kanapek. To również dobry pomysł na utylizację niezbyt świeżego pieczywa. Chleb skropiony oliwą nasiąka, nabiera smaku i ponownie nadaje się do jedzenia.

Składniki

duża kromka świeżego wiejskiego chleba
1-2 dojrzałe pomidory (najlepiej Lima)
ser feta
suszone oregano
oliwa extra vergine

Przepis na grzanki z pomidorem i fetą

Kromkę chleba przekrój na połowę, a następnie skrop każdą z połówek z obu stron oliwą. Obsmaż chleb na patelni, aby stał się chrupiący.

Pomidora zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie rozłóż go na grzankach i dodatkowo skrop oliwą.

Posyp grzanki pokruszonym serem feta, a następnie posyp suszonym oregano.

Prosto, szybki i pysznie. Zajadaj ze smakiem.


Przygotuj smakowite <<boczniaki z grilla>>, będzie smakować.


Rekomendowane przepisy