Grzanki z pomidorem powstały z kromek chleba skropionych oliwą, a następnie obsmażonych na chrupiąco. Po krótkim obsmażeniu pieczywa kromki zostały obłożone startym pomidorem i posypane słoną fetą prosto z Grecji. A skoro Grecja to nie powinno na Waszej grzance braknąć również odrobiny suszonego oregano. Te grzanki z pomidorem i fetą przeznaczone są dla naprawdę głodnych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej wymyślnych kanapek. To również dobry pomysł na utylizację niezbyt świeżego pieczywa. Chleb skropiony oliwą nasiąka, nabiera smaku i ponownie nadaje się do jedzenia.
Składniki
duża kromka świeżego wiejskiego chleba
1-2 dojrzałe pomidory (najlepiej Lima)
ser feta
suszone oregano
oliwa extra vergine
Przepis na grzanki z pomidorem i fetą
Kromkę chleba przekrój na połowę, a następnie skrop każdą z połówek z obu stron oliwą. Obsmaż chleb na patelni, aby stał się chrupiący.
Pomidora zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie rozłóż go na grzankach i dodatkowo skrop oliwą.
Posyp grzanki pokruszonym serem feta, a następnie posyp suszonym oregano.
Prosto, szybki i pysznie. Zajadaj ze smakiem.
Przygotuj smakowite <<boczniaki z grilla>>, będzie smakować.