Grzanki z pomidorem i serem feta

Grzanki z pomidorem powstały z kromek chleba skropionych oliwą, obsmażonych na chrupiąco, a następnie z startym pomidorem i słoną fetą prosto z Grecji.

Grzanki z pomidorem powstały z kromek chleba skropionych oliwą, a następnie obsmażonych na chrupiąco. Po krótkim obsmażeniu pieczywa kromki zostały obłożone startym pomidorem i posypane słoną fetą prosto z Grecji. A skoro Grecja to nie powinno na Twojej grzance braknąć również odrobiny suszonego oregano. Te grzanki z pomidorem i fetą przeznaczone są dla naprawdę głodnych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej wymyślnych kanapek. To również dobry pomysł na utylizację niezbyt świeżego pieczywa. Chleb skropiony oliwą nasiąka, nabiera smaku i ponownie nadaje się do jedzenia.

Składniki

duża kromka świeżego wiejskiego chleba
1 lub 2 dojrzałe pomidory (najlepiej Lima)
ser feta
suszone oregano
oliwa extra vergine

Przepis na grzanki z pomidorem i fetą

Te grzanki najlepiej jest przygotować w lecie, kiedy pomidory są dojrzałe i słodkie. Tylko takie będą idealnie smakowały w połączeniu z fetą. Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przed potarciem nie musisz obierać pomidorów, skórka i tak pozostanie niestarta. Następnie starte pomidory przełóż na sitko, które postaw na misce lub garnku. Pozostaw pomidory około 15 minut na sicie, aby odciekły. Z pomidorów odcieknie naturalny sok, zaś starty miąższ nabierze idealnej konsystencji, aby rozsmarować go na chlebie. Jednak pod żadnym pozorem nie odciskaj pomidorów, niech pozostaną lekko wilgotne.

Kiedy pomidory już odciekną przełóż je do osobnej miseczki, obficie polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na koniec za dodaj suszone oregano. Całość dokładnie wymieszaj.

Kromkę chleba przekrój na połowę, a następnie skrop każdą z połówek z obu stron oliwą. Obsmaż chleb na patelni, aby stał się chrupiący. Możesz z powodzeniem użyć do tej czynności tostera, ale wtedy zwróć uwagę, żeby kromki nie były zbyt cienkie. Chodzi o to aby pieczywo było chrupiące z zewnątrz, ale puszyste w środku.

Na grzankach rozsmaruj potarte i doprawione pomidory i dodatkowo skrop je oliwą. Posyp grzanki pokruszonym serem feta, a następnie posyp suszonym oregano. Prosto, szybko i pysznie. Zajadaj ze smakiem.


Przygotuj smakowite <<boczniaki z grilla>>, będzie smakować.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *