Grzanki z raclette i różnymi dodatkami to szwajcarska miłość. Raclette to miękki ser, który pod wpływem temperatury szybko topi się i nabiera znakomitego smaku. Ser ten, serwowany na kilka sposobów, jest jednym z najważniejszych dań Szwajcarów. Ci uwielbiają zbierać się w swoim gronie i korzystając ze specjalnego grilla biesiadują objadając się do nieprzyzwoitości. Stopiony raclette podają wtedy ze wszystkimi możliwymi dodatkami. Jeżeli nie masz urządzenia <<RACLETTE GRILL>> nie przejmuj się. Od czego są piekarniki. A dodatki? Jakie sobie życzysz, ja w przepisie poniżej skupię się głównie na zaprezentowaniu Ci możliwości przygotowania takich grzanek. Są przepyszne, bo i ser raclette nie bez powodu ma swoją renomę.
Składniki
pszenne pieczywo (najlepsza będzie ciabatta);
300-400 gramów sera raclette w plastrach;
kilka plasterków bresaoli;
50 gramów skwarków ze słoniny;
kilka ogórków konserwowych;
kilka marynowanych cebulek perłowych;
szczypiorek;
pieprz;
Przepis na grzanki z raclette
1. Przygotuj wszystkie składniki. O ile ciabatta to moim zdaniem jedyny, najlepszy wybór na grzanki to pozostałe składniki (oprócz oczywiście sera raclette) mogą być zupełnie dowolne. Użyłem włoskiej wędliny bresaola (poznaj <<przepis na sałatkę z bresaolą>>, bo choć włoska to Szwajcarzy również specjalizują się w suszonej wołowinie, a tej ich dostać u nas nie można. W przeciwieństwie do bresaoli.
Ogórki konserwowe i marynowane cebulki są nieodłącznymi dodatkami do szwajcarskich dań z raclette, więc musiały znaleźć się obowiązkowo. Węgierskie skwarki to fanaberia, bo czasem trzeba zgrzeszyć na całego. Ser raclette akurat przywiozłem ze Szwajcarii – tam udało mi się nabyć sezonowany 6 miesięcy. Lepiej być nie może.
2. Suszona wołowina to ciekawy dodatek do grzanek. Kilka szwajcarskich kantonów specjalizuje się w takiej wędlinie, jednak u nas jest ona nie do dostania. W jednej z popularnych sieci w Polsce można od czasu do czasu za to kupić włoską bresaolę, która z powodzeniem zastąpi szwajcarskie specjały.
3. Bresaolę i skwarki pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój wzdłuż na plasterki, a marynowane cebulki odsącz z zalewy.
4. Plastry sera umieść w niewielkim naczyniu żaroodpornym, z bochenka ciabatty zaś odkrój 4 równe kromki.
5. Ciabattę warto lekko tostować, dzięki czemu grzanki z raclette będą jeszcze lepiej smakować. Mamy już komplet składników, można zatem zaczynać.
6. Naczynie z serem raclette wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Umieść naczynie dość wysoko i nastaw grzanie od góry albo z termoobiegiem. Chodzi o to, aby ser jak najszybciej się stopił.
7. Podczas, gdy ser się topi na stostowane kromki nałóż trochę bresaoli, ogórka konserwowego i skwarków – w dowolnych kombinacjach. Dzięki takiemu zabiegów składniki te nie przypalą nam się, gdy trafią do piekarnika.
8. Po kilku minutach grzania ser winien być piękny stopiony.
9. Stopiony ser rozdziel na kromki. Postaraj się, aby cała kromka pokryta była serem.
Porada-> grzanka za chwilę trafi piekarnika. Jeżeli chleb będzie wystawał spod sera spali się.
10. Pokryte serem kromki ciabatty ułóż na kratce grillowej i wstaw do piekarnika na jak najwyższą półkę. Ustaw grzanie od góry z grillem i podkręć temperaturę do 250 stopni. Po 2 minutach ser powinien się lekko zrumienić. grzanki z raclette są gotowe.
Grzanki z raclette propozycja podania
Wyjmij grzanki z piekarnika i posyp je dodatkowo którymś ze składników, a na koniec dodaj również posiekany szczypiorek. Coś fantastycznego. Podawaj z ogórkiem konserwowym i marynowanymi cebulkami perłowymi.