Grzanki z raclette pyszna przekąska ze Szwajcarii

Grzanki ze stopionym serem raclette z dodatkiem suszonej wołowiny oraz korniszonów i cebulek marynowanych.

Grzanki z raclette i różnymi dodatkami to szwajcarska miłość. Raclette to miękki ser, który pod wpływem temperatury szybko topi się i nabiera znakomitego smaku. Ser ten, serwowany na kilka sposobów, jest jednym z najważniejszych dań Szwajcarów. Ci uwielbiają zbierać się w swoim gronie i korzystając ze specjalnego grilla biesiadują objadając się do nieprzyzwoitości. Stopiony raclette podają wtedy ze wszystkimi możliwymi dodatkami. Jeżeli nie masz urządzenia RACLETTE GRILL nie przejmuj się. Od czego są piekarniki. A dodatki? Jakie sobie życzysz, ja w przepisie poniżej skupię się głównie na zaprezentowaniu Ci możliwości przygotowania takich grzanek. Są przepyszne, bo i ser raclette nie bez powodu ma swoją renomę.

Składniki

pszenne pieczywo (najlepsza będzie ciabatta);
300-400 gramów sera raclette w plastrach;
kilka plasterków bresaoli;
50 gramów skwarków ze słoniny;
kilka ogórków konserwowych;
kilka marynowanych cebulek perłowych;
szczypiorek;
pieprz;

Przepis na grzanki z raclette

O ile ciabatta to moim zdaniem jedyny, najlepszy wybór na grzanki to pozostałe składniki (oprócz oczywiście sera raclette) mogą być zupełnie dowolne. Użyłem włoskiej wędliny bresaola (poznaj przepis na sałatkę z bresaolą), bo choć włoska to Szwajcarzy również specjalizują się w suszonej wołowinie, a tej szwajcarskiej dostać u nas nie można. W przeciwieństwie do bresaoli.

Jakość składników ma znaczenie

Ogórki konserwowe i marynowane cebulki są nieodłącznymi dodatkami do szwajcarskich dań z raclette, więc musiały znaleźć się obowiązkowo. Węgierskie skwarki to fanaberia, bo czasem trzeba zgrzeszyć na całego. Ser raclette akurat przywiozłem ze Szwajcarii, tam udało mi się nabyć ser sezonowany 6 miesięcy. Lepiej być nie może.

Suszona wołowina to ciekawy dodatek do grzanek. Kilka szwajcarskich kantonów specjalizuje się w takiej wędlinie, jednak u nas jest ona nie do dostania. W jednej z popularnych sieci w Polsce można od czasu do czasu za to kupić włoską bresaolę, która z powodzeniem zastąpi szwajcarskie specjały.

Przyrządzamy nasze grzanki z raclette

Bresaolę i skwarki pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój wzdłuż na plasterki, a marynowane cebulki odsącz z zalewy. Plastry sera umieść w niewielkim naczyniu żaroodpornym, a z bochenka ciabatty odkrój cztery równe kromki. Ciabattę warto lekko tostować, dzięki czemu grzanki z raclette będą jeszcze lepiej smakować. Mamy już komplet składników, a zatem można zaczynać.

Porada-> ser raclette topi się bardzo szybko, nie przegap tego momentu.

Naczynie z serem raclette wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Umieść naczynie dość wysoko, a następnie nastaw grzanie od góry albo z termoobiegiem. Chodzi o to, aby ser jak najszybciej się stopił. Po kilku minutach grzania ser winien być piękny stopiony.

Podczas gdy ser się topi na tostowane kromki nałóż trochę bresaoli, a także ogórka konserwowego i skwarków w dowolnych kombinacjach. Dzięki takiemu zabiegów składniki te nie przypalą się, gdy trafią do piekarnika. Stopiony ser rozdziel na kromki. Postaraj się, aby cała kromka pokryta była serem.

Zapiekamy grzanki z raclette

Pokryte serem kromki ciabatty ułóż na kratce grillowej i wstaw do piekarnika na jak najwyższą półkę. Ustaw grzanie od góry z grillem i podkręć temperaturę do 250 stopni. Po 2 minutach ser powinien się lekko zrumienić co oznacza, że grzanki z raclette są gotowe.

Wyjmij grzanki z piekarnika i posyp je dodatkowo którymś ze składników, a na koniec dodaj również posiekany szczypiorek. Coś fantastycznego. Grzanki z raclette podawaj z ogórkiem konserwowym i marynowanymi cebulkami perłowymi.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *