Guacamole dip meksykański przepis oryginalny

Guacamole to oryginalny dip meksykański przygotowany z awokado i salsy pico de gallo, czyli pomidorów, czerwonej cebuli i świeżej kolendry.

Guacamole to prawdziwa ikona kuchni meksykańskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu guacamole to nie pasta z awokado z dodatkiem czosnku. Owszem, bazą jest oczywiście awokado. Ale przyprawami (to nie pomyłka) są pokrojone w mniejszą, bądź większą kostkę cebula, ostra papryczka i pomidor. Spróbuj, a przekonasz się, że prawdziwa, oryginalna wersja guacamole smakuje wyśmienicie i jest świetnym dodatkiem do naprawdę szerokiej gamy dań.

Składniki

2 duże, miękkie awokado (najlepiej odmiany Haas);
duży pomidor;
mała czerwona cebula;
ostra papryczka jalapeno;
mały pęczek świeżej kolendry;
1 limonka;
sól, pieprz;

Przepis na guacamole

Posiekaj drobno ostrą papryczkę jalapeno. Oczywiście jeśli nie możesz jej dostać (często rzeczywiście jest to trudne) użyj zamiennie peperoncino lub po prostu chilli. Papryczka powinna być jednak naprawdę ostra. Obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Pomidora pokrój w niedużą kostkę usuwając pestki i pozbawiając pokrojonego pomidora nadmiaru wody.

Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i dużą łyżką wyjmij miąższ. Przełóż owoc do miski. Przekrój limonkę na połowę i od razu wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Dzięki temu owoc nie ściemnieje, co wpłynęłoby niekorzystnie na jego wygląd. Ugnieć awokado widelcem na gładką masę (nie musi byś jednolita, super gładka).

Łączymy składniki, aby powstał dip 

Do miski z awokado dodaj posiekane jalapeno, pomidora i cebulę. Tych dodatków nie powinno być zbyt wiele, mają one jedynie dodać smaku, a nie zdominować guacamole. Szczególnie uważaj na cebulę. Wstępnie zamieszaj guacamole. Bez świeżej kolendry nie ma guacamole, ale ile jej dodasz zależy od Ciebie. Ma ona być dobrze wyczuwalna, jednak nie powinna zdominować guacamole. Drobno posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie skrop dodatkowo sokiem z limonki) i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj na pastę.

Guacamole sposób podania

W środek dipu wsadź jedną z dwóch pestek usuniętych z awokado, aby dip nie ciemniał. Najlepiej jest przyrządzić bezpośrednio przed jego podaniem. Podawaj jako dodatek np. do mięs i pieczywa.


Wypróbuj również prosty <<przepis na pastę z awokado>>. Jest moc smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *